Élet-Stílus

Collina mindent tudott?

Lapjelentések szerint ismerte az olaszországi bundabotrány részleteit a hat alkalommal a világ legjobbjának megválasztott olasz játékvezető. Pierluigi Collina minden vádat cáfol.

Egy karrier vége

Collina tavaly augusztusban jelentette be visszavonulását, miután a szövetség nem engedélyezte, hogy első osztályú meccseket vezessen. A kopasz játékvezető a Milan főszponzorával, az Opellel kötött milliós reklámszerződést. Collina közölte, időben tájékoztatta a játékvezetői bizottság elnökét a megállapodásról.

A 46 éves, tavaly visszavonult bíró a Gazzetta dello Sport értesülései szerint tudott a Juventus ügyleteiről, és kapcsolatban állt a Milan egyik gyanúba keveredett vezetőjével, aki rendszeresen konzultált a botrány kulcsfigurájával, a Juventus volt első emberével, Luciano Moggival. Collina természetesen a vasárnapi sajtóban megjelent híreket azonnal cáfolta. Az ügyészég feltehetően napokon belül kihallgatja.

A nyomozást rövid időn belül le kell zárniuk a hatóságoknak, mivel az UEFÁ-nál július 25-ig jeleznie kell, hogy mely csapatok indulnak a különböző kupákban. A 29. bajnoki címét néhány hete bebiztosító Juventus mellett érintett a botrányban a Milan, a Lazio és a Fiorentina – mindhárom csapat elvileg kiharcolta a nemzetközi porondon való szereplés jogát.

Sürget az idő

A vesztegetési és bundabotrányt vizsgálatával megbízott Francesco Saverio Borrelli kijelentette, három hét alatt be kell fejezni a nyomozást. Borrelli eddig háromezer oldalnyi nyomozati anyagot kapott meg, amely tartalmazza a lehallgatott telefonbeszélgetések leiratát is. Ehhez csatolják még hétfőn a kihallgatási jegyzőkönyveket. 41 ember ellen folyik nyomozás, köztük 9 bíró és 11 partjelző ellen.

Az olasz labdarúgás történetének legnagyobb botránya május 5-én robbant ki. A kulcsfigura Luciano Moggi, akit azzal vádolnak, hogy a 2004/2005-ös szezonban játékvezetők segítségével manipulálta a torinóiak mérkőzéseinek eredményét, fenyegetéssel próbált futballistákat arra rávenni, hogy a Juventushoz szerződjenek, továbbá nyomást gyakorolt Marcello Lippi szövetségi kapitányra a válogatott keretek kialakításakor.

A botrány következtében lemondott Franco Carraro, az olasz szövetség elnöke, távozott a Juventus vezérkara, és nem működhet közre a németországi vb-n Massimo de Santis FIFA-játékvezető. A tágabban értelmezett bundaügyben a torinói klub mellett érintett az AC Milan, az Internazionale, az SS Lazio és a Fiorentina, illetve több tucat játékos és bíró is. A hatóságok mérkőzések végeredményének befolyásolása, hamis könyvelés, valamint tiltott szerencsejátékban való részvétel miatt vizsgálódnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik