Élet-Stílus

Magasabb biztonsági fokozatra vált a Microsoft

Miközben Londonban óriási pánikot okozott a délelőtti terrortámadás, Amszterdamban folyik a Microsoft rendes évi TechEd konferenciája. Nem meglepő, hogy a legfontosabb téma a biztonság.

Az Amszterdamban zajló Microsoft TechEd konferencián elhangzott, hogy a Windows operációs rendszer és az egyéb szoftverek frissítése továbbra is ingyenes lesz, de a Microsoft vírusirtója már kereskedelmi szoftver lesz.

A döntésről Detlef Eckert, a Microsoft biztonsági tanácsadója számolt be a silicon.com internetes híroldalnak adott nyilatkozatában, leszögezve, hogy egyes szolgáltatások ingyenesek lesznek, de maga a vírusírtó már pénzbe kerül. Eckert a konferencián tartott beszédében elmondta, hogy a vállalat tapasztalatai szerint az utóbbi időben javult az internetes biztonság. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a vírusok és egyéb kártevők számának stagnálása mellett a felhasználók nagy többsége jóval elővigyázatosabb, és nagyobb óvatosággal barangol a világhálón.

“A támadások száma egyáltalán nem csökken, és a féregvírusok továbbra is nagy veszélyt jelentenek. Ezek a támadások azonban jóval szűkebb területre koncentrálódnak,és egyre inkább a pénzszerzésre irányulnak. Adathalászokról és kémekről van szó, akik személyes adatokra, illetve üzleti információkra utaznak, és trójai vírusokat, illetve szolgálat-megtagadási támadásokat használnak fel céljaik eléréséhez” – jelentette ki az interjúban a szakember. Elmondta, hogy az új vírusírtó kereskedelmi szoftverként kerül forgalomba, mivel a vírusok általában nem a sebezhetőségeket, hanem a felhasználó óvatlanságát használják ki.

Arra a kérdésre, hogy miért kérnek pénzt egy olyan alkalmazásért, amely gyakorlatilag a Windows hibáit igyekszik kiküszöbölni, Mario Juarez, a Microsoft biztonsági részlegének termékigazgatója azzal válaszolt, hogy a vásárlók igényeinek igyekeznek megfelelni. “A vásárlók általában fokozottan érzékenyek a biztonságra. Lépésünkkel ezt az igényt igyekszünk kielégíteni, megadva a biztonság fokozásához elengedhetetlen eszközöket” – jelentette ki Juarez.

Valóra válik tehát a Microsoft terve, és a román GeCad, valamint a Sybari Software vírusírtó cég felvásárlása után lassan elkészül a vállalat saját vírusírtója. Bár egy ehhez hasonló, elsősorban bizonyos féregvírusok és reklámprogramok ellen védelmet nyújtó – és ingyenes – program már jó ideje elérhető a szoftveróriás kínálatában, a hatékony védelemhez elengedhetetlen egy valódi vírusírtó alkalmazás. A megjelenés időpontja azonban még kérdéses, és nem lehet tudni, hogy a vállalat fejlesztői mikorra készülnek el az új szoftverrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik