Belföld

Hátulról öklelte fel a BMW, mégis ő a gyanúsított

A balesetet okozó, ittasan vezető nő csuklója eltört, ezért a szabályosan haladó autós ellen indult eljárás.

Tavaly júliusban történt egy olyan baleset az M3-as hevesi szakaszán, mint amilyen az Eva Rezešová által okozott volt évekkel ezelőtt. Azonban a Zoom szerint ezúttal semmilyen szempontból nem lett olyan súlyos következménye, mint akkoriban. Pedig egy BMW 165 kilométer/órás sebességgel csapódott az előtte haladó Fordba, mégis a fordos lett gyanúsított.

Török Bálint a feleségével utazott aznap, a hatvani felhajtónál ment fel a sztrádára majd egy faszállító kamion előzésébe kezdett. Nagyon gyorsan mögötte termett a BMW-s, Török tudta is, hogy belé fognak menni. A BMW-t vezető 30 éves nő valóban nem tudott visszalassítani, ütköztek, megpördültek, a szalagkorlátnak csapódtak, majd megálltak. Meg is sérült Török és a felesége is.

Ittas volt, csuklója eltört

Az első blikkre a balesetet okozó nő vérében 0,81-1,5 ezrelék véralkoholszintet mértek a helyszínelő rendőrök. A nő csulója eltört, ez nyolc napon túl gyógyuló sérülés volt, ezért két eljárás indult. A nő ellen ittas állapotban elkövetett járművezetés miatt indítottak eljárást, Törököt viszont közúti baleset gondatlan okozásával gyanúsították meg.

A nő ittas vezetési ügye hamar lezárult, 280 ezer forint pénzbüntetést, a bűnügyi költség megfizetését és féléves járművezetéstől eltiltást kapott. A nő fellebbezett, de az Egri Törvényszék másodfokon helybenhagyta az ítéletet. A másik ügy nyomozása viszont még zajlik, és itt ugye a vétlen, 90-100-zal haladó sofőr a gyanúsított.

És itt jön a jogi nonszensz: az adott esetben azt vizsgálják, hogy a nő megsérült, és mivel csak ő sérült meg, nincs büntetőjogi felelőssége. Az igazságügyi műszaki szakértői vélemény (amit a Rezešová-ügyből kizárt Kovács Miklós készített) szerint a balesetet a nő elkerülhette volna, ha leveszi a lábát a gázról. Az esetben amúgy még vannak furcsaságok, például Törökkel nem fújatták meg a szondát, nem került be a jegyzőkönyvbe felesége vallomása a sebességükről, de a legbizarrabb az volt,

hogy a vétkes BMW-sofőr biztosítója kártérítést követelt tőlük.

(Kiemelt kép: MTI/Balázs Attila)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik