Belföld

Meghalt Stadler József

A kilencvenes évek legendás vállalkozója 66 éves volt, nemrég agyvérzés miatt került kórházba.

Hatvanhat éves korában meghalt Stadler József – írja az Index. A hírt a vállalkozó ügyvédje megerősítette.

Stadler József, az egykori juhász, majd vállalkozó a rendszerváltás utáni Magyarország ikonikus figurája volt, szülőfalujában, Akasztón stadiont épített, és elhíresült az Utolsó vacsora című kép megvásárlásáról is. Persze nem Leonardo da Vinci eredetijét vette meg (nagyjából húsz másik képpel együtt egymilliárd forintért), de amikor az alkotások után visszaigényelte az áfát, az ugyancsak felkeltette az adónyomozók érdeklődését. Stadler ellen számos ügyben évekig vizsgálódtak adó- és áfacsalás miatt, végül 2003 tavaszán elítélték, négyéves büntetéséből azonban már 2005 januárjában, jó magaviselet miatt szabadult. Ezután ruhakereskedelmi cégbirodalmat épített, de újra csalás miatt indultak ellene vizsgálatok.

2011-ben folytatólagosan elkövetett csalás kísérlete és más bűncselekmények miatt ismét börtönbe került, 2013-ban pedig csődbüntett miatt újabb – két év tíz hónapos – börtönbüntetést kapott. Nem sokkal szabadulása előtt, 2015-ben interjút készítettünk vele, amelyben többek között arról beszélt:

Olyan is volt. Elraboltak. Váltságdíjért. Kilencvennégyben. A tippadó egy magyar pali, korábban üzleteltem vele. Az ő feladata volt elcsalni otthonról. Kecskemétre hívott, de nem értem rá, épp két vagy három orosz partnerrel tárgyaltam nagymennyiségű árura. De este kilenc órakor, hogy besötétedett, megint telefonált, azt mondta, itt van Akasztón. A kocsmába csalt, és onnan rögtön elraboltak.

Stadler József: Csak a sok pénzt hordták el a politikusok
Van egy történetem a kilencvenes évek közepéről. Igen? Tétmeccs dúl az akasztói stadionban, győzni kell a hazaiaknak, döntetlen az állás,

Egy évvel később az akasztói Öreg Bika kocsmában tartott szabadulóbuliján is ott voltunk, az erről készült videót itt nézhetik meg.

Augusztusban még azt tervezte, hogy új bizniszbe kezd: főleg külföldre szállított volna befőttet és savanyúságot. Vissza akarta vásárolni a stadionját is, de mivel 50 millió forint hiányzott az árához, könyvek árulása mellett új üzletre lett volna szüksége.

Stadler nemrég kórházba került, amikor könyve dedikálásán agyvérzést kapott. Néhány nappal ezelőtt a Lokál arról írt, hogy a dunaújvárosi kórház intenzív osztályán kezelték és az utolsó kenetet is feladták rá.

Kiemelt kép: MTI/Ujvári Sándor

Olvasói sztorik