Belföld

Kunhalmi Ágnes: Ott van a guillotine Orbán nyakán

Kunhalmi Ágnes: Ott van a guillotine Orbán nyakán

Az MSZP budapesti elnöke szerint egy közös listán induló, a Jobbik nélküli ellenzéki együttműködéssel verhető lenne a Fidesz a 2018-as választáson. Kunhalmi Ágnes úgy véli, szükség van közös miniszterelnök-jelöltre, de nevet egyelőre nem tud mondani. Alaptalan pletykának tartja, hogy árulók vannak a szocialista pártban, és nem érti, Botka László miért lépett vissza. Szerinte Orbán Viktor tudatosan árt az országnak, és ha nem Polt Péter vezetné az ügyészséget, Orbánnak és a családjának is lenne mitől félni.

Két héttel vagyunk Botka László lemondása után. Összeszedte magát a szocialista párt?

Össze. Az MSZP nagy rutinnal rendelkezik válsághelyzetek kezelésében. Azt hiszem, Botkának nem kellett volna lemondania, de ez nem billenti meg tartósan az MSZP-t.

Az a párt vagy az a program, ami csak egy személyen múlik, nem ér semmit.

A párt megrázta magát és megyünk tovább.

Azt mondja, nem kellett volna – akkor miért mondott le mégis Botka?

Nem tudom, miért döntött így. Az Új igazságosság programja ma is érvényes. A magyarok vagyonát ma egy tucat ember viszi haza ahelyett, hogy milliók kapnának lehetőséget a felemelkedésre. Az országnak az emberekről szóló válaszokra, igazságos politikára van szüksége. Ugyanakkor a politika egy kemény világ, és különösen a tetején lenni nem egy leányálom. Nyilván más dinamika Szeged polgármestereként dolgozni, és más miniszterelnök-jelöltként, ahol naponta kapja az ember a legsúlyosabb támadásokat.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A lemondás óta intenzívebbé váltak a tárgyalások más pártokkal. Mi most a legfontosabb feladat?

Ahhoz, hogy változtassunk, el kell érnünk, hogy a 106 egyéni választókerület mindegyikében egy-egy demokratikus jelölt legyen a Jobbikkal és a Fidesszel szemben. A tárgyalások zajlanak, nagyon pozitív hangnemben.

Melyik pártokkal?

Azokkal, akik ’14-ben részt vettek a közös indulásban, és minden további párttal, amelyik valóban változást akar. Komoly esélyt látok arra, hogy összerakjuk az erőinket. Az ország mindenkinek fontosabb kell legyen, mint az érintettek közötti ilyen-olyan ellentétek.

Budapesten hogy fog ez kinézni?

A budapestiek többsége változást akar, elegük van abból, hogy olyan emberek képviselik őket, akik nemhogy a 21. századot nem értik, de a 20. századot sem.

Új kihívások jönnek: ma önvezető autókra és dolgozó robotokra kell szabályozást és törvényeket alkotni, ehelyett a főváros vezetésének a legnagyobb eredménye néhány utca átnevezése, a főváros jobboldali képviselői meg talán maguk sem tudnák megmondani, mit tettek Budapestért. Budapesten 18 egyéni választókerület van, ezek közül 2014-ben nyolcat tudtunk megnyerni, minimum további kettőben pedig kamupártok segítették a Fideszt győzelemhez. Széles körű együttműködéssel minden budapesti választókerületben esélyhez jut a baloldal.

A 2014-es választáson a nyolc körzetből hatot vittek a szocialisták, egyet a DK és egyet az Együtt. Most valószínűleg nem ez lesz az arány.

Ez a tárgyalásokon múlik, a kompromisszumkészség nagyon fontos.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Budapesti elnökként nem zavarja, hogy részben Botka stratégiájának bukása miatt valószínűleg 2014-hez képest jóval több választókerületet kell majd átadni a DK-nak?

Ki kell hozni a helyzetből a legjobbat az ország számára. Magyarország változást akar, el akarja zavarni a Fideszt.

Nem az a kérdés, hogy hány választókerületet nyer az MSZP, hanem az, hogy eltakarítsuk a Fideszt, és Magyarország újra a magyaroké legyen, ne Orbáné és a haverjaié. Az a kérdés, hogy lesz-e kormányváltás, ezért hibázik minden olyan baloldali erő, amely az MSZP meggyengülésére játszik.

Összeomolhat a szocialista párt?

Nem.

Az elmúlt két hétben volt olyan pillanat, amikor úgy nézett ki, hogy összeomlik?

Nem. Ez a párt nagyon sok éles helyzetet élt túl.

Ki tárgyal az MSZP részéről Budapestről? Eddig Botka megbízása alapján a XIII. kerületi polgármesternek, Tóth Józsefnek volt ez a feladata, most mintha gazdátlanul maradt volna a pozíció.

A MSZP vezetése, Molnár Gyula, Hiller István és Tóth Bertalan tárgyal más pártokkal. Nem beszélünk külön Budapestről és a többi választókerületről. Mind a 106-ról egyben kell megegyezni, hiszen egy országgyűlési választásról beszélünk. Egy jó szereplés megalapozhat egy sikeres önkormányzati választást, hogy aztán 2019-ben főpolgármestert is adhassunk a városnak. Mindent meg kell tenni jövőre azért, hogy megakadályozzuk a Fidesz győzelmét, különben

előfordulhat, hogy Tarlós István lesz az utolsó főpolgármester, akit közvetlenül választott Budapest.

Attól fél, hogy nem indulhat a főpolgármesteri székért, pedig szeretne?

Attól félek, hogy a Fidesz elvenné a döntés jogát az emberektől, hogy maguk válasszák meg az önkormányzati vezetőiket.

Ez egy igen?

Ma ez nem aktuális kérdés.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Azt mondta, elsősorban a ’14-es összefogás pártjaival tárgyalnak. Mi a helyzet az LMP-vel és a Momentummal?

A Momentum elzárkózik, velük nem tudunk mit kezdeni. Azt nekik kell eldönteniük, hogy tényleg 2022-re akarnak-e játszani úgy is, hogy ezzel veszélyeztetik a Fidesz leváltását.

Az LMP-vel kapcsolatban az jut eszembe, hogy a politikában soha ne mondd, hogy soha.

Ebben a választási rendszerben csak az együttműködés hozhat sikert. Ha a baloldali pártok egymással szemben indulnak az egyéni választókerületekben, akkor nevető harmadikként a Fidesz fog nyerni. Ma másfél millióval több ember akar változást, mint amennyi Orbán maradására szavazna. Ha egységbe tömörülünk és e mellé jó kampányt csinálunk, akkor óriási meglepetést fogunk okozni.

Mitől lesz ez jobb, mint a ’14-es összefogás?

Egészen más a helyzet, mint 2014-ben. A többségnek elege van abból, hogy a Fidesz szétlopja az országot. És a felszín alatt óriási az elégedetlenség Orbánnal szemben: a Fidesznek minden propaganda ellenére sincs kétmilliónál több szavazója, szóval nem reménytelen a helyzet. 2014-ben későn, félszívvel vettek részt a szereplők a közös kampányban, voltak, akiket nem a racionális belátás, hanem külső kényszer vett rá a közös indulásra. Ma az emberek tudják, hogy változásra van szükség, több lehetőség, magasabb fizetés, működő egészségügy, jobb és modernebb iskola kell, nem mehet még négy évig, ami eddig zajlott.

Milyen eredményt jósol 2018-ra?

El tudjuk hozni a körzetek többségét. De az igazán érdekes, hogy mi történik a választások után. Csinálunk-e igazságos adórendszert, ahol nem a szegények fizetik a gazdagok gyarapodását? Elszámoltatjuk-e a fideszes tolvajokat? Továbbra is szakmunkásnak nézzük a tanárt, aki olyan dolgokat kénytelen magoltatni az iskolában, amiket a szülők a mobiljukon ellenőriznek a Wikipediáról leckeírás közben, vagy végre hagyjuk, hogy a 21. században is értékes dolgokat taníthassanak a használható nyelvtudástól a programozásig azok, akik erre teszik fel az életüket? Ehhez kell az együttműködés az ellenzéki pártok között, nem önmagunkért.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Győzködik Molnár Gyuláék Gyurcsány Ferencet, hogy legyen közös lista?

Egyelőre a 106 egyéni körzetről kell megállapodni. Utána meglátjuk, mit hoz ez még maga után.

A DK hozott egy határozatot, hogy külön listán indulnak.

Hozhatnak egy másikat is.

Szavazatvesztés, ha nincs közös lista. Akkor lehet megmozdítani a szavazóbázist és megverni Orbánt, ha nemcsak a plakáton szerepel az együttműködés, hanem az valóságos.

Ahhoz kellene egy új miniszterelnök-jelölt is, nem?

Odáig is el kell majd jutni. El is fogunk.

Civil jelölt kell?

Olyan kell, aki le tudja győzni Orbánt. Ez a jelölt lehet civil, politikus, vagy olyan valaki, akiről ma még talán nem is feltételezzük, hogy az élre akar állni.

Miért gyengélkednek a baloldali pártok? Nem azért, mert általában arról van szó, hogy ki kivel fogjon össze?

Ez a választási rendszerből is adódik: egyedül senkinek nem sikerülne kormányt váltani. Ezzel együtt túl kevés szó esik arról, hogy mi vár erre az országra a következő 10-15 évben. Megoldás kell a lakhatási problémákra, amiben lakás, hitelezés és bérlakás egy rendszerbe foglalva kell, hogy megjelenjen. Rendbe kell rakni az oktatást, az egészségügyet, a szociális- és a nyugdíjrendszert. Szerintem két ciklus alatt egy jó csapat képes lenne erre. Annyira egyértelmű, mit kellene csinálni.

Akkor miért vezet toronymagasan a Fidesz lassan nyolc év kormányzás után?

Két és fél éve nagyon kemény morális pánikkeltés folyik az országban közpénzek milliárdjaiból. Ez nem múlik el nyomtalanul, és mély sebeket ejt a magyar emberek lelkében is.

Ezzel szemben sokkal együttműködőbben és türelmesebben kellene viszonyulnunk egymáshoz az életben. Ahelyett, hogy egymásban keressük a hibát, Orbán nyomorba döntő, sehova nem vezető, lélekromboló rendszerének kell véget vetni. Szerintem egy sokszínű, de összetartó szövetség stabil alap lehet ahhoz a jó kormányzáshoz, amire Orbán tekintélyelvű, hűség alapján szerveződő pártja képtelen.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Szél Bernadett ezzel szemben azt mondja, egy ilyen koalíció képtelen lenne kormányozni.

Szél Bernadettel abban sem értek egyet, hogy mindenhol elmondja Orbánnak: „Miniszterelnök úr, maguk és az önök elődei tették tönkre az országot.” A 2010 előtti kormányok nem raktak ki 55 ezer gyereket az iskolából. Ez az egy évben születő összes gyerek felének felel meg. A tankötelezettség korhatárának 16 évre csökkentésével Orbánék kitettek ennyi gyereket az iskolákból, nemhogy szakmai, de általános iskolai végzettség nélkül. Hogyan fognak ők adót, nyugdíj- vagy egészségügyi járulékot fizetni? Hogyan tudnak majd a 21. században emberhez méltó életet élni? Ez történelmi bűn. Ha ez összemosható az MSZP-kormányok hibáival, bármi relativizálható.

Miben ért akkor egyet az LMP-vel?

A törvény előtti egyenlőség helyreállításában, egy progresszív adórendszerben, a szegényeket célzó szociálpolitika szükségében, a zöld energiafordulat elkerülhetetlenségében többek közt. Sokkal több minden köt össze minket, mint amennyi szétválaszt.

Az LMP-nek párthatározata van arról, hogy nem működik együtt a jelenlegi parlamenti pártokkal. Nem lesz könnyű meggyőzni őket.

Semmi gond, el kell fogadni, hogy egy párt mást gondol, ahogy minden párt dönthet mindig másként. Szerintem az orbáni világgal elégedetlenek ki fogják kényszeríteni a pártokból, hogy esélyt teremtsenek a változásra. Én 2014-ben 56 szavazattal kaptam ki a XVIII. kerületben, 70 százalékos részvétel mellett. A kamupártok hétszer annyi szavazatot kaptak, mint amekkora különbség a fideszes jelölt és köztem volt. Ugyanez történt a XV. kerületben is. Innentől úgy vélem mindenkinek érthető, miért gondolom, hogy minden demokratikus párt szavazójára szükségünk van.

Viszont azóta bezuhant az MSZP népszerűsége.

Az MSZP majdnem ott van, ahol 5 éve, és közben lett még 2-3 baloldali párt. 2002-ben és 2006-ban is mindenki az MSZP vereségét várta, mégis győzni tudott. Most mások a körülmények, de a változás igénye tagadhatatlan. De amikor jobban állt az MSZP, például

amikor Horn Gyula 50 százalék feletti eredménnyel bevette az SZDSZ-t a kormányba, akkor is együttműködést képviselt.

Pedig megtehette volna az MSZP, amit a Fidesz, hogy az egész államot a saját érdekei szolgálatába állítja. Mégis egész más értékek mentén zajlott a kormányzás, Horn Gyula négyötödös többséggel hozott a kormányt korlátozó döntéseket. Mi ezen az erkölcsi talapzaton állunk.

Viszont az újabb pártok az MSZP-kormányok teljesítményéről is igen rossz véleménnyel vannak.

Rengeteg hasznos lépést tettünk korábban. Bent tartottuk a szegényebb gyerekeket az iskolában, hogy előreléphessenek. Csökkentettük a funkcionális analfabéták számát. Korábban soha nem lépett le egyik évről a másikra négyezer aktív pedagógus, mert annyira gyűlölte a rendszert, hogy ellehetetlenülve érezte magát. Nem is menekültek fiatalok százezrei az országból.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Ez mind személyesen Orbán Viktor hibája?

Igen, ez Orbán hibája. Amit csinál, az tudatos rombolás.

Az automatizáció félmillió munkahelyet veszélyeztet Magyarországon. Ehhez képest a a kormány a gyerekek kezébe csavarkulcsot és kalapácsot ad ahelyett, hogy programozni tanítanák meg őket. Münchenben, az autógyártás fellegvárában láttam, hogy a szakképzésben programozni tanulnak, akik korábban motorok összeszerelését tanulták. A világ itt tart, mi meg megyünk visszafelé. Ilyet nem csinált eddig egyetlen kormány sem Magyarországon.

Miért akarná Orbán tönkretenni az országot?

Van ebben nagyfokú tudatosság, és nagyfokú butaság is. A képzetlen embereket könnyebb kiszolgáltatottá tenni. A közmunkások sajnos ki vannak szolgáltatva a helyi polgármesternek, könnyebb őket zsarolni is. Orbán a saját gyerekeit jó iskolákba járatja, de közben be akarja zárni a CEU-t. Nagy kérdés, hogy Orbán felismeri-e, milyen károkat okoz generációról generációra. Voltak szakértők, akik elmondták neki, mi a helyzet, de azt mondta, számokkal őt ne fárasszák, mert nem érdekli. Őt egy dolog érdekli, hogy megmeneküljön az igazságszolgáltatás elől.

Ott van a guillotine a nyakán. Ha nem Polt Péter vezetné az ügyészséget, akkor neki és a családjának is lenne mitől félnie.

Ha ilyen egyértelműen állítja, hogy a miniszterelnök bűnöző, és tönkreteszi az országot, akkor miért nem lehet bizonyítékokkal alátámasztani, hogy itt és itt követett el bűncselekményt?

Mert a politikusok nem nyomozóhatóság, a parlament nem ügyészség. Ahol pedig egyértelmű bizonyítékokat szerzett az ellenzék – például Rogán-féle ingatlanmutyiknál –, ott a megfélemlített hatóságok és a Polt-féle ügyészség együtt sikálják el az ügyeket. Mi azt tudjuk csinálni, hogy ha felhatalmazást kapunk, felszabadítjuk az ügyészséget és az igazságszolgáltatást a politikai befolyás alól. Ha az ügyészség valóban független lenne, nem úsznák meg a korrupt fideszesek sem.

Az elmúlt hetekben beindultak a tévés viták. Kit hívna ki egy ilyenre a Fideszből?

Lázár Jánost. Ő az, akivel talán vitázni is lehetne, nem olyan, mint mondjuk Németh Szilárd.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Akkor Molnár Zsolt miért pont őt találta meg?

Igazság szerint a Fideszt hívta ki, ahonnan Németh Szilárdot küldték. Azon is csodálkozott mindenki, hogy egyáltalán elfogadták a kihívást.

Miért fogadták el? Hogy megemeljék a megroppant MSZP-t?

Ugyan már. Hiller István és Palkovics László államtitkár is vitázott nemrég nyilvánosan, korábban is voltak ilyen viták, csak nem a tévében. Nincs ilyen fideszes mesterterv.

És fideszes ügynökök az MSZP-ben, ahogy Botka mondta a lelépése után? Ezzel kapcsolatban volt bármilyen vizsgálat?

Aki ezt állította, ma már nem miniszterelnök-jelölt, mert maga döntött úgy, hogy lelép.

Nincsenek árulók a pártban.

Miért erősödhetett meg ez a pletyka, ha ön szerint nincs semmi alapja?

Mert ez a Fidesz érdeke, millió csatornán építik ezt a legendát, addig is kiválóan meg lehet vele osztani a baloldalt, hogy más balos pártok erre hivatkozva ne akarjanak együttműködni, és így a fideszes egyéni jelölteknek könnyebb legyen a pálya.

Annyira nem érdekli a pártot a dolog, hogy még csak utána sem jár az ilyen állításoknak, ahogy Molnár Zsolt leárulózásával kapcsolatban is így döntött az elnökség?

Ha minden vádaskodásra vizsgálatba kezdenénk, heti 15 ilyen indulna. A Fidesz örülne, addig sem foglalkoznánk a jövővel és a választókkal. Azzal, hogy Botka László lelépett erről a pályáról, ezt az epizódot lezártnak tartom. Olyan, mintha azt mondanánk Kunhalmi is kollaboráns, mert a múltkor ráköszönt egy fideszes képviselőre a mosdó előtt.

Itt azért egy mosdó előtti köszönésnél súlyosabb dolgok lehetnek, ha maffiahálózatot emlegetnek.

Ideje felébredni: a valódi maffiahálózat éppen hetedik éve van kormányon Magyarországon. Őket kell leváltani, ez a feladat.

Olvasói sztorik