Belföld

Szél Bernadett: Képesek vagyunk letarolni az országot

Szél Bernadett: Képesek vagyunk letarolni az országot

Egyhangú szavazással kérte fel az LMP elnöksége Szél Bernadettet a párt miniszterelnök-jelöltjének. Ő pedig azért vállalta, mert káoszt lát maga körül, és esélyt arra, hogy az LMP kormányra kerüljön. Interjúnkban beszél arról, hogy ehhez milyen szövetségeseket tud elképzelni, és kikkel nem dolgozna együtt semmi szín alatt. Valamint arról is, összerakja-e a tanácsadónak felkért Ron Werber az első LMP-s gyűlöletkampányt, miért csatlakozott hozzájuk az ex-szoci Demeter Márta, és hogy mikor van értelme új pólusnak.

Mindenki megkérdezi öntől, hogy egy 5 százalékos pártnak minek miniszterelnök-jelölt. Én megfordítanám a kérdést, hogy miért ne, ezzel szavazókat valószínűleg nem veszít az LMP. De mit nyer?

Először is fontos leszögezni, hogy miniszterelnök-jelölt akkor leszek, ha a kongresszus is így dönt szeptember végén. Azonban már maga a jelölés is jelzésértékű: azt akarjuk üzenni az embereknek, hogy készen állunk a kormányzásra, olyan programunk van, ami kivezeti Magyarországot ebből a gödörből, és amit végre tudunk és akarunk hajtani. Másrészt hét hónappal a választások előtt én magam is azt éreztem, amit a választók többsége, hogy

nem tudom tovább nézni tétlenül azt a káoszt, ami az ellenzéken belül uralkodik: az egyik ideológiai káoszban, a másik se veled, se nélküled állapotban.

Ezzel a teljes ellenzéket hiteltelenítik, én pedig ezt nem akartam hagyni: azért vállaltam a jelöltséget, hogy bebizonyítsam, igenis van alternatíva, igenis van kire szavazni.

Miniszterelnök-jelöltből már van néhány. Botka László, Karácsony Gergely…

És Vona Gábor.

Akkor amit a káoszról mondott, azt a Jobbikra is értette?

Abszolút. Pont szombaton volt egy vitám Vona Gáborral, és ott az értékek szintjén láttam a káoszt. Nem tudom, hogy a Jobbik igazából mit csinál, pedig én ott ülök mellettük a parlamentben. Nem véletlenül kapott is ilyen kérdéseket, például a Gárda-mellényről. Érződik, hogy zavar van az identitásuk körül. Ha a választók nem tudják egy pártról, hogy mit akar, ahhoz nagyon nehéz viszonyulni.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Az LMP mit akar? A kampányban lesz új üzenet a megszokottakhoz képest?

Pozitív kampány lesz. A Fidesz kormányzás helyett lebutított kommunikációt folytat, az ellenzéki oldalon meg helyosztó meccs zajlik, megy a hatalomtechnikázás, hogy milyen formáció lenne a jó. Mi a saját üzenetünkre, a megújuló Magyarország víziójának átélhetővé tételére akarunk koncentrálni.

Ehhez a történethez kerestek miniszterelnök-jelöltet vagy máshogy esett önre a választás?

Egy miniszterelnök-jelölt egy programot képvisel, én pedig valóban hiszek abban, hogy csak az LMP programja jelenthet megoldást Magyarország problémáira.

Hamarosan el fogom mondani azt is, hogy megválasztásom esetén mit tennék az első száz napban, mert be akarom bizonyítani a magyar embereknek, hogy már néhány hónap alatt teljesen új irányba indulhat az egész ország.

Az LMP-nek például kész a dolgozói szegénységet felszámoló programja, ennek keretében mintegy 1400 milliárd forintos átrendezést hajtanánk végre, csak a közszféra dolgozóinak béremelésére 300 milliárd forint jutna. Erre megvan a pénz a költségvetésben, csak a politikai akarat hiányzik hozzá. Én azért indulok, hogy ezen változtassak.

És miért önre esett a választás? Miért nem Hadházy Ákos társelnökre?

Ezt leginkább az országos elnökségünktől kellene megkérdezni, csak az én nevem merült fel. Ákos is támogat engem.

Nem volt verseny?

Nem, az elnökség számára ez egyértelmű helyzet volt. Nem árulok zsákbamacskát, egyhangú volt a szavazás.

Több, nem nyilvános kutatásból lehet tudni, hogy MSZP-s és DK-s szavazók is szimpatizálnak önnel, szeretik, amikor a parlamentben kiosztja Orbán Viktort vagy más fideszes fejeseket. A jelöltségével ezekre a szavazókra hajtanak?

Mindenkinek alternatívát tudok kínálni, aki elolvassa a programunkat, meghallgatja, amiket mondok, és egyet tud érteni azokkal a gondolatokkal, intézkedésekkel. Nem azt nézem, hogy ki honnan jött, mindenkinek megköszönöm a szavazatát, aki úgy érzi, a programunk és az LMP segítheti az ő életét és a családjáét.

Az viszont igaz, én is láttam kutatásokban, hogy az LMP a második választás, és én szeretném, ha az elsődleges választás lenne.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

A szavazóknak is elegük van abból, hogy pártjaik egymással vitatkoznak, közben meg élhetetlen az ország, összeomlik az egészségügy, elvándorolnak a fiatalok. Mi megvívtuk a magunk küzdelmét 2013-ban, kemény árat fizettünk azért, hogy kiálltunk az értékeinkért, de világos, hogy kik vagyunk és mit akarunk. Kicsit lehet, hogy előreszaladok, de olyan kormányt kell alakítani, amelyik utána tényleg képes kormányozni, frankensteini konstrukciókat nem érdemes összerakni, mert utána az özönvíz következne.

Azért sem, hogy mondjuk újraírják a választási törvényt, és új választást írjanak ki utána?

A választási rendszerhez hozzá kell nyúlni, erre az LMP-nek évek óta konkrét javaslatai vannak. A Fideszt azonban csak a Fidesz elutasításával nem lehet megverni: valódi alternatívát kell mutatni, be kell bizonyítani a választóknak, hogy igenis van más út. Nagyon sötét időszakban vagyunk, de ezt az időszakot arra kell felhasználni, hogy gyökeres fordulatot hajtsunk végre. Véget kell vetni a következmény nélküliségnek, és

nem szabad azokra alapozni az ország jövőjét, akik az elmúlt harminc évben újra és újra eljátszották a bizalmat.

Lezárjuk a múltat és megújítjuk az országot, első lépésben például Hadházy Ákos elkezd működni, és felszámoljuk a korrupciót: a korrupció ugyanis ma azért létezik, mert a politikusok fenntartják.

Elkezdene működni, mint mi? Korrupcióellenes miniszter, vagy micsoda?

Abszolút. Más lenne a minisztériumi struktúránk, az tény. Hadházy Ákosnak nagyon komoly szerepe lenne ebben: először meghoznánk azokat a törvényeket, amelyek a mi antikorrupciós 12 pontunkban gyökereznek, amiket számtalanszor beadtunk a parlamentnek, csak mindig leszavazták őket.

Nahát.

Azért akarunk kormányra kerülni, hogy ez többé ne történjen meg, és azért akarunk LMP-kormányt, mert erre csak ez jelenti a garanciát.  Másrészt Ákos abban a helyzetben lenne, hogy ezen eszközökkel felvértezve rendet vágna. Beszéltem vele sokat erről, azt mondta, még ha Polt Pétert nem is tudnánk elmozdítani a pozíciójából, akkor is annyi bizonyíték és információ van, hogy lehetetlen lenne „nyomozunkat” játszani, mert Magyarországon ugye ez megy állandóan, hogy „nyomozunk, nyomozunk, nyomozunk…”. Nincs vége, nincs konklúziója a dolgoknak. Ez a következménynélküliség szűnne meg nyomban, ha kormányon lennénk. Nem tudom eléggé hangsúlyozni, hogy mekkora változások lennének, rengeteget költenénk oktatásra, ezért is kell elzárni ezeket a korrupciós csapokat, mert részben ez a fedezete.

Elszámoltatás már volt 2010 után, az is remekül sikerült.

Ne vicceljünk egymással. Nem volt elszámoltatás. Ki ült a Paks-miniszter kinevezésekor a Fidesz-páholyban? Kocsis István. A VII. kerületben ki az MSZP-elnök? Hunvald György. Ez csak műsor volt, egy B-kategóriás mozi. Ez B-kategóriás gengszterek leplezetlen országkifosztása.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Miért van az, hogy a Fideszből és az MSZP-ből többen az LMP-ben kötnek ki? Előbb Hadházy Ákos, aztán legutóbb Demeter Márta.

Ezek olyan bátor emberek, akik az értékeikhez ragaszkodnak, és ha a pártjuk már nem ragaszkodik az értékeihez, akkor ők nem lépnek a párttal együtt a semmibe.

A Fideszben és az MSZP-ben politizálók értékei annyira közel vannak egymáshoz, hogy aztán az LMP-ben találjanak egymásra?

Zöldpártként vannak jobb-, baloldali és liberális értékeink is. A közösségek védelme konzervatív érték, a munkaerő-piaci programunk echte balos, a különféle kisebbségek védelme pedig liberális érték. A másik oldalról, szerintem ebben az országban rengetegen már csak egy normálisan működő politikai formációra vágynak, ami komplexen néz komplex kihívásokra, és egyenes, normális válaszokat képes adni. Mártánál ez fontos tényező volt, el is mondta, hogy egy új pólus megalakítását tartja annak kiindulópontjának, hogy gyökeres változás történjen.

Szeretném, ha az LMP képes lenne politikai otthont adni azoknak, akik gyökeres változást akarnak, és nem az elmúlt harminc év hibáit akarják újra elkövetni.

Érkeznek az LMP-be még olyan politikusok, akik most más pártban politizálnak?

Mi az a párt vagyunk, amelyik mindig akkor jelenti be a dolgokat, amikor már fix dolgokat tudunk mondani.

Ez egy szolid igen.

Amint van közlendőnk, azt be fogjuk jelenteni.

Szóba jött az új pólus. Ez létezik, vagy ez is frankensteini szörnyszülött?

Azt látom, a választok fejében létrejött már, igény van rá. A politikusoknak meg kell alkotni azt a formációt, amire az emberek jó érzéssel tudnak szavazni. Ennek az új pólusnak akkor van értelme, ha nem áll össze a régivel.

Nyilván folynak tárgyalások erről a többi, ide sorolható párttal: Együtt, Párbeszéd, Momentum. Ezek hogy állnak?

Úgy láttam, a Momentumnak van egy nagyon határozott instrukciója arra, hogy ebben nem kíván részt venni. Ha valaki az önállóságát fontosnak tartja, azt tiszteletben kell tartani. A többiekkel vannak tárgyalások együttműködésről, megbeszéléseknek hívnám inkább őket. De mindez másodlagos, a legfontosabb, hogy mit ajánlunk a választóknak.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ki vezetné az új pólust, ha létrejönne? Ön vagy Karácsony Gergely?

Ha létrejönne ez, akkor annak kellene vezetnie, akinek nagyobb esélye van sikerre vinnie egy ilyen formációt. Ez nem az egóról szól, hanem hogy ki az, aki képes rá, és nagyobb bizalmat élvez. Ez még egy jövőbeli helyzet, nem tudjuk kik tartoznak majd ide.

Nem titok, Gémesi Györggyel tárgyalunk, annak lesz hamarosan végeredménye.

Ebben a választási rendszerben meg lehet úgy verni a közvélemény-kutatásokat toronymagasan vezető Fideszt, hogy az úgynevezett demokratikus ellenzék nem áll össze egy formációvá?

Meggyőződésem, hogy igen. Nem vitatom el senkitől, hogy valamiért nyerni akar, vagy az országért, vagy magáért. A módszerek és a technikák azért nagyon különböznek. Ha valaki éveken keresztül csak azzal foglalkozik, hogy milyen kombinációban induljon, akkor az csak azt mutatja, hogy helyezkedik és a túléléssel van elfoglalva. Ez nem működik.

„Most azonban nem a spekuláció, hanem a bátor döntések ideje van; keményen dolgozni, együttműködni, és egyesíteni az elhivatott baloldali és liberális ellenzéki politikusokat és politikai csoportokat.” Felismeri az idézetet?

Nem.

Ron Werber mondta pár hónapja egy interjúban.

Egy tanácsadó úgy tud tanácsot adni, hogy a politikus a megrendelő. Nem az a helyzet, hogy ő mondja meg, mit kell csinálni, hanem nekünk van egy víziónk, és ahhoz kérünk tanácsot. Két dolog viszont fontos. Nehéz kampányra készülök, a tét is nagy, nem akarom, hogy még négy évig itt legyenek a nyakunkon. A másik, hogy kifejezetten alantas eszközöket alkalmazó emberekkel állok szemben. A propagandaminiszter már most azt sugallja, hogy zavargások lesznek. Itt szeretném leszögezni, hogy az LMP demokratikus eszközökkel akarja legyőzni a Fidesz-KDNP-t. Egyébként meg Rogán Antal fáradjon be a nemzetbiztonsági bizottság ülésére, és mondja el, hogy mit tud, ha az alkotmányos rend megzavarásának akár csak a tervezéséről tudomása van. Csak nem mer bejönni, mert tudja, hogy mások is kérdeznék. Nem vagyok naiv, kiváló szakemberekre van szükségünk.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Aki látott már bármilyen kampányt, annak világos, hogy van egy technikai része, amiben sokat tud segíteni egy Werber kaliberű szakember. Viszont ott a másik rész, hogy neki elég rossz a reputációja Magyarországon. Nem találtak olyan szakembert, akinek nincs ennyire rossz híre?

Még nincs meg a konkrét döntés arról, hogy Ron Werberrel fogunk együtt dolgozni. De a lényeg az, hogy az LMP pozitív kampányra készül. Ehhez kiváló szakembereket keresünk, mert kemény kampányra készülünk.

Nem lesz LMP-s gyűlöletkampány?

Érzik, hogy ez fából vaskarika. Az LMP egész pályafutása arról szól, hogy megújuló Magyarországot akarunk csinálni.

Tudom, hogy Ron Werber alkalmazása egy figyelemfelkeltő dolog, de az LMP ugyanúgy fogja folytatni a politizálást.

Schiffer András a visszavonulása óta mennyire maradt jelen a párt életében?

Pontosítsuk egy kicsit ezt a kérdést.

Szoktak beszélgetni?

Viszonylag gyakran beszélünk telefonon. Végre nyugodtan tudunk beszélni arról, hogy ő hogyan látja a dolgokat.

Hiába adta vissza a mandátumát Schiffer, sokan mindig is úgy fognak rá gondolni, mint LMP-s politikusra. Egyeztetik, ha készül valamire, aminek politikai felhangja van? Például amikor aláírta a Jobbik béruniós kezdeményezését.

Schiffer Andrásnak már megvan az a szabadsága, hogy független értelmiségiként tud odaállni ügyek mellé, nem érvényesek rá azok a kötelmek, amelyek társelnökként behatárolták. Él is ezekkel a lehetőségeivel.

Úgy látom nem örül annak, hogy aláírta.

Nincsenek ezzel kapcsolatban érzelmeim. Vona Gábortól várok választ, hogy egészen pontosan hogy akarnák ezt megvalósítani. Egyébként az LMP már rég mondja, hogy a bruttó átlagbér 60 százalékában legyen a minimálbér minden országban meghatározva. Szeretek konkrétumokról beszélni. Senki ne legyen naiv, a Jobbiknak ez egy eszköz arra, hogy a korábbi, EU-zászlót égető imidzsét kicsit feledtesse.

Fotó: 24.hu/Fülöp Dániel Mátyás

Ha úgy alakulna a választás, hogy a Jobbikkal tudnának koalíciós kormányt alakítani, akkor ezt meglépnék?

Van egy kongresszusi határozatunk, amely kimondja, hogy jelenlegi parlamenti pártokkal nem tudunk szövetkezni.

Ilyen kiélezett helyzetben sem?

Nem szeretek ennyire elrugaszkodni a valóságtól, de erre a helyzetre is érvényes, amit korábban mondtam, olyan kormányt érdemes alakítani, amelyik képes kormányozni. Mert különben utána a Fidesz fog özönvízszerűen visszatérni.

Tehát az LMP jövőre letarolja az országot és egyedül alakít a kormányt.

Ez a kérdés már azért is megdőlt, mert Gémes Györggyel szövetségben vagyunk, Demeter Márta megérkezett hozzánk. A kérdésre a válasz, hogy az LMP-nek megvan hozzá a tudása, a felkészültsége és a bátorsága, hogy ez megtörténhessen. Hét hónapunk van, én azon leszek a kampányban, hogy ez meg is történjen.

Azt mondta, kemény kampány lesz. Orbán Viktor egyszer azt mondta, hogy a nők nem bírják az ilyet, kivéve a bukott államtitkár Czunyiné Bertalan Juditot, aki a miniszterelnök szerint minden karaktergyilkossági kísérletet kibír.

Nincsenek illúzióim, mérlegeltem, és a családommal is megbeszéltem a döntésemet. Látom, hogy már semmi sem szent ezeknek az embereknek.

Orbán Viktor megjegyzésére csak annyit, hogy szerinte nem valók a nők a politikába, mert nem bírjuk a stresszt. De bírjuk.

Már a jelöltségemmel szeretnék üzenni azoknak, akik úgy gondolkodnak, ahogy Orbán Viktor. Az ő elképzelésük köszönő viszonyban sincs a valósággal. Bármire készülnek, ott leszek, és állni fogom a sarat.

Összességében előny vagy hátrány nőként miniszterelnök-jelöltnek lenni? Egyrészt ott ez a szexista, macsó kultúra, ami a politikában is dominál, másrészt egyedüli női indulóként talán könnyebben szólít meg nőket.

Nem tudom. Magyarországon ilyen még nem nagyon volt, nem látok a jövőbe. Utána már többet fogunk ebből látni, volt-e ennek üzenetértéke egy szélesebb réteg felé. A pártom döntésében sem az játszott szerepet, hogy mi a nemem, hanem a képességeim.

Ungár Péter ügye hogy áll? Zajlik az etikai vizsgálat?

Téma volt ez az országos elnökségben, Ungár Péter maga fordult az etikai bizottsághoz egyébként. Nagyon alapos vizsgálat zajlik pontosan az ügy jelentősége miatt.

Mikor lesz eredmény?

Ezt Moldován Lászlótól, az etikai bizottság elnökétől kell megkérdezni. Az etikai bizottság nálunk szent, még egy interjúban tett megjegyzéssel sem akarom sürgetni a munkájukat.

Olvasói sztorik