Belföld

Szerdán jár le a lex CEU első határideje

A CEU azt várja, hogy a magyar kormány minél előbb állapodjon meg New York állammal.

Megszakítás nélkül folytatja tevékenységét a Central European University (CEU) – írta szerdai közleményében az egyetem. A CEU arra is emlékeztetett, hogy szerdán jár le a felsőoktatási törvény módosítása által szabott első határidő a Magyarországon működő külföldi felsőoktatási intézmények számára. Hozzátették, hogy a egyetem rendes újraakkreditációs folyamata is a megszokott módon halad és betartják az összes magyar szabályozást.

A következő határidő 2018. január 1-jén jár le, addigra létre kell jönnie egy érvényes nemzetközi megállapodásnak Magyarország és New York állam között. A CEU emlékeztetett arra, hogy az eddigi, megállapodást érintő tárgyalások révén a CEU Budapesten maradhat és továbbra is kiadhat amerikai és magyar akkreditációjú diplomákat. Az egyetem ugyanis megegyezett a Bard College-dzsal, amelyben a CEU elkötelezte magát a New York államban folytatandó oktatási tevékenységek kidolgozására.

Jelenleg arra várunk, hogy a magyar kormány aláírja a megállapodástervezetet New York állammal, és elküldje azt az Országgyűlésnek ratifikálásra, amellyel az törvényerőre emelkedhet. Szorgalmazzuk, hogy a magyar kormány ezt haladéktalanul tegye meg.

Kiemelt kép: Bielik István/24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik