Belföld

Orbán nem árulta el, hazudott-e Merkel, akiért imádkozik

Arról kérdezték, igazat mondott-e kancellár, amikor azt mondta, átverte a menekülteket.

Orbán Viktor elvette a menetjegyeket a Budapesten lévő menekültektől és egyszer csak nem engedte, hogy elinduljanak a vonatok.

Ezt mondta Angela Merkel, amikor a 2015-ben a Keleti pályaudvaron ragadt, majd gyalog útnak induló menekültekről beszélt egy műsorban. A német kancellár egy vitaműsorban azt is elárulta, hogy aznap telefonon beszélt Orbán Viktorral, így pontosan tudhatja, ha személyesen a magyar kormányfő hozott döntést a menekültek Keletibe zárásáról.

Igazat mondott Angela Merkel a 2015-ben a Keleti pályaudvaron történtekkel
kapcsolatban?

Varju László, a Demokratikus Koalíció képviselője ezt kérdezte Orbán Viktortól. Arra is választ várt a kormányfőtől, hogy valóban elvették-e 2015-ben a Keletiben a menekültek jegyeit és leállították a vonatokat, hogy a menekültek előbb összezsúfolódjanak, majd gyalog keljenek útra?

Anno egy olvasónk ezt írta, a Slovan EuroCity elindult a Keletiből, “a vonat migránstalanítva van, csak igazoltatás után engedtek fel”.

Lezárták a Keleti pályaudvart
Szünetelt a vonatforgalom, így a menedékkérők lemaradtak a Bécsbe induló vonatról. A menekültek tüntetést kezdtek, hogy engedjék őket Németországba. A vonatok később újraindultak, de csak a turistákat engedték be a pályaudvarra.

Korábban Orbán Viktor azt mondta, a német döntés eredményezett Magyarországon felkelést, a káoszt Berlin robbantotta ki, a magyar hatóságok addig kézben tartották a helyzetet, amíg az uniós szabályokat átmenetileg nem helyezték hatályon kívül a németek.

orbán kocsit hajt (Array)
Orbán Viktor járt a Keletinél, de nem ment be
Elismerte azt is, hogy káosz van. Azt mondta: a német bejelentésig tudták kezelni a helyzetet a magyar hatóságok.

Orbán Viktor nem válaszolt, most Szijjártó Péter sem, de ő korábban már reagált. Így.

Egy vonatjegy nem írhat felül egy európai jogszabályt.

A téma szerint feladatkörrel rendelkező miniszter parlamenti államtitkárára bízta választ. Magyar Levente pedig, gyakorlatilag megismételve főnöke szavait, megírta, hogy Orbán Viktor 2015-ben,

amikor a migrációs válság a csúcspontját elérte, világossá tette, és minden minisztert arra utasított, hogy a schengeni és dublini jogszabályokat minden körülmények között be kell tartani.
Világossá tette azt is, hogy Magyarországot a schengeni jogszabályoknak megfelelően senki
nem hagyhatja el nyugati irányba érvényes úti okmányok nélkül.

A schengeni szabály szerint a belső határokon is ugyanúgy rendelkezni kell kötelező érvényes úti okmánnyal, mint a külső határokon, függetlenül attól, hogy van-e ellenőrzés vagy sem. A jogszabályok egyértelműek, ha valaki, valahol menekültstátuszra kérelmet nyújtott be, nem hagyhatja el az adott ország területét, mindaddig, amíg ezt a kérelmet el nem bírálják. Nem tehettük meg sem Szlovákiával, sem Ausztriával, sem Németországgal, hogy több százezer illegális bevándorlót továbbengedünk, mindenféle ellenőrzés nélkül. Egy vonatjegy nem írhat felül egy európai jogszabályt, határátlépéshez arra jogosító okmánnyal kell rendelkezni. Világos volt, hogy ez alól egy kivétel van: ha a német vagy az osztrák kancellár ezzel ellentétes álláspontra helyezkedik, hogy ez miért történt, az az ő belügyük.

Orbán Viktort a közrádióban erről nem kérdezték, de magától is beszélt Angela Merkelről.

Egy csendes imát mondjunk el a mostani kancellár mandátumának meghosszabbítása érdekében, mert a rendelkezésre álló lehetőségek közül magyar szempontból ez az érdekünk.

A kormányfő szerint még mindig ő kisebb rossz, bár – nem nevesítve – jogsértő az is, amikor a német kancellár arról beszél, hogy forrásokat kell elvonni attól az országtól, amely a migrációról másként vélekedik.

Kiemelt kép: MTI/Európai Néppárt

Ajánlott videó

Olvasói sztorik