Belföld

Lezárták a Keleti pályaudvart

Szünetelt a vonatforgalom, így a menedékkérők lemaradtak a Bécsbe induló vonatról. A menekültek tüntetést kezdtek, hogy engedjék őket Németországba. A vonatok később újraindultak, de csak a turistákat engedték be a pályaudvarra.

Kedden délelőtt 9 óra után hatósági intézkedés miatt lezárták a Keleti pályaudvart, a vonatközlekedés tíz óra után indult újra. Emiatt késett a menetrend szerint 9.49-kor induló bécsi Railjet is – tudósítónk szerint ez végül elindult, de menekültek nélkül. Ugyanígy a 11.10-es müncheni vonatra sem engedtek fel menekülteket, ők a Keleti előtti téren várakoztak tovább.

Egy olvasónk azt írta, a Slovan EuroCity is elindult a Keletiből, “a vonat migránstalanítva van, csak igazoltatás után engedtek fel” – tette hozzá. 

Nem sokkal 10 óra után a Hír24 tudósítója szerint üres volt a pályaudvar, kint viszont a tömeg a Merkel és a Németország szavakat skandálta. Másik tudósítónk arról számolt be, hogy 300 tüntető volt a Keleti pályaudvar előtti téren. Kint 30 készenlétis rendőr tartózkodott. A pályaudvar területén nagyjából 60 rendőr volt. A készenlétisek gumibotokkal voltak felszerelve.

11 óra előtt úgy tűnt, hogy a kedélyek lecsillapodtak. A tüntetők leültek a rendőrök elé. A Hír24 információi szerint kihívták a mentőket a pályaudvarhoz, állítólag egy kisbaba lett rosszul.

Kiszorítják a menekülteket, jöhet az oszlatás?

Helyszíni értesülések szerint a rendőrök gázsray-t is bevetettek intézkedés közben. Az MTI azt írta, hogy a rendőrök 11 óra körül megkezdték a menekültek kiszorítását a Keleti pályaudvar nemzetközi pénztárának helyet adó csarnokból. A csarnok korábban tele volt menekültekkel, akik jegyet akartak váltani valamelyik Németországba tartó vonatra. A rendőrök kiterelték őket az épületből. 

Fotók: Berecz Valter 

Az AFP riportere szerint a rendőrség “evakuálja” a pályaudvart, így százak nem tudnak eljutni a tervezett németországi úticéljukhoz.

Kelenföldet is lezárták?

A 11. kerületi Itt lakunk szerint valami történt a Kelenföldi pályaudvaron. Egyik olvasójuk küldött nekik egy képet, amin egy csapat rendőr sétál a pályaudvarnál. A Hír24 riporetere szerint a 14-15-ös vágányok kijáratánál (ide érkeznek a nemzetközi vonatok) mintegy húsz rendőr állt, “menekültet viszont csak elvétve látni”. A pályaudvar előtti téren rendőrségi autók álltak. 

Olvasói sztorik