Belföld

Árvízveszély a Rábán és a Murán

D. Kovács Ildikó
D. Kovács Ildikó

2017. 09. 19. 14:28

Az elmúlt 24 órában a Rába vízgyűjtőn összességében 15-30 mm, Mura vízgyűjtő területén összességében 15-45 mm csapadék esett, ezért ezeken a területeken árvízveszélyes helyzet alakult ki – írta keddi közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). A Kerka és a Kebele vízfolyásokon már intenzív, 1 m feletti vízszintemelkedés tapasztalható, míg a Rába és a Zala vízgyűjtőkön elkezdődött a vízfolyások lassú áradása.

Az előrejelzések szerint a Rába folyón Szentgotthárdnál szerda hajnalban I. fok körüli, Körmendnél holnap délben II-III. fok közötti tetőzés várható. A Mura folyón Letenyénél II. fok körüli vízállással várható a tetőzés csütörtökön a késő esti órákban.

Az OVF szerint az esőzés már telített talajra érkezik, ezért a csapadék nagyobb része fog a mederben folyik majd le, így jelentős vízszintemelkedés várható.

A Vaol.hu kedden délben azt írta, hogy a Vas megyei Magyarszombatfán négy házat fenyegetett a vízbetörés veszélye, mert megteltek a vízelvezető árkok. Önkéntes tűzoltók, polgárőrök védik a házakat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előre jelzései szerint holnap délelőttig várható még esőzés, de egyre gyengülő intenzitással. Rába vízgyűjtőn összességében még 35 mm csapadék várható területi átlagban, a Mura vízgyűjtőn 30-80 mm, de rendkívül változatos területi megoszlásban

A meteorológiai helyzet változékonysága, bizonytalansága és az előre jelzésekre tekintettel, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a folyó szentgotthárdi és körmendi szakaszán ma 12 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget léptetett életbe. Megkezdték az árvízi védekezés előkészületi munkálatait, ha szükség lesz rá, lezárják a zsilipeket, valamit a gátőrök folyamatosan járőrözni fognak a folyók mellett, továbbá készen állnak az árvíztárolók is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Male doctor working on desk with laptop computer and paperwork on his desk. Medical concept by doctor on computer in office with stethoscope over hospital background.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.