Belföld

Árvízveszély a Rábán és a Murán

Az elmúlt 24 órában a Rába vízgyűjtőn összességében 15-30 mm, Mura vízgyűjtő területén összességében 15-45 mm csapadék esett, ezért ezeken a területeken árvízveszélyes helyzet alakult ki – írta keddi közleményében az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF). A Kerka és a Kebele vízfolyásokon már intenzív, 1 m feletti vízszintemelkedés tapasztalható, míg a Rába és a Zala vízgyűjtőkön elkezdődött a vízfolyások lassú áradása.

Az előrejelzések szerint a Rába folyón Szentgotthárdnál szerda hajnalban I. fok körüli, Körmendnél holnap délben II-III. fok közötti tetőzés várható. A Mura folyón Letenyénél II. fok körüli vízállással várható a tetőzés csütörtökön a késő esti órákban.

Az OVF szerint az esőzés már telített talajra érkezik, ezért a csapadék nagyobb része fog a mederben folyik majd le, így jelentős vízszintemelkedés várható.

A Vaol.hu kedden délben azt írta, hogy a Vas megyei Magyarszombatfán négy házat fenyegetett a vízbetörés veszélye, mert megteltek a vízelvezető árkok. Önkéntes tűzoltók, polgárőrök védik a házakat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előre jelzései szerint holnap délelőttig várható még esőzés, de egyre gyengülő intenzitással. Rába vízgyűjtőn összességében még 35 mm csapadék várható területi átlagban, a Mura vízgyűjtőn 30-80 mm, de rendkívül változatos területi megoszlásban

A meteorológiai helyzet változékonysága, bizonytalansága és az előre jelzésekre tekintettel, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság a folyó szentgotthárdi és körmendi szakaszán ma 12 órától I. fokú árvízvédelmi készültséget léptetett életbe. Megkezdték az árvízi védekezés előkészületi munkálatait, ha szükség lesz rá, lezárják a zsilipeket, valamit a gátőrök folyamatosan járőrözni fognak a folyók mellett, továbbá készen állnak az árvíztárolók is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik