Belföld

Tizedannyi menedékkérő volt az idén, mint tavaly

Tizedannyi menedékkérő volt az idén, mint tavaly

Megérkeztek a Bevándorlási és Menekültügyi Hivatal idei első félévi statisztikái, a legfrissebb számokat az előző év azonos időszakához hasonlítjuk.

A benyújtott tartózkodási engedélykérelmek száma nem változott drasztikusan (az év első hónapjában csaknem 8 ezer érkezett be), és ugyanez mondható el a velük kapcsolatban született döntésekről is. Ez viszont már nem igaz a három hónapot meghaladó tartózkodást, illetve letelepedést biztosító kérelmekre, ott ugyanis a tavalyi alig húszezres szám idén a másfélszeresére, 30 ezerre nőtt. A tízezres növekedést két fő változás okozta:

a tartózkodási engedélyekből és a nemzeti letelepedési engedélyből is 5-5 ezerrel többet adtak ki, mint 2016 első felében.

Ha a tartózkodás célját nézzük, a legnépszerűbb a keresőtevékenységre, munkavállalásra és jövedelemszerzésre irányuló (50%), ezt követi a tanulmányok folytatása (24%) majd a családi együttélés (11%).

Kevesebb kiutasítás és őrizetbe vétel, feleannyi kitoloncolás

Idén január 1-je és június 30-a között az idegenrendészet 346 esetben rendelt el kiutasítást, míg a bíróság 201 esetben. Érdekes megjegyezni, hogy az előbbiből tavaly csak kicsivel több, 482 volt, utóbbiból pedig az ideinél ötször több, 957.

Az idegenrendészet kényszerintézkedéseinek alanyai döntő többségében ukránok (13%), kínaiak (12%) és tajvaniak (11%) voltak, a bíróság által elrendelteknél pedig szintén az ukránok az elsők (22%), őket a szerbek (18%) és a románok (15%) követik.

Az idegenrendészet idén eddig 302 esetben rendelt el őrizetet (leggyakrabban pakisztániak, algériaiak, nigériaiak és vietnamiak esetében), a kijelölt helyen való tartózkodást pedig 153 személynél rendelték el (többnyire algériaiak, afgánok, marokkóiak és szírek esetében).

Míg tavaly csaknem hatszáz embert toloncoltak ki az országból, idén ez a szám 285 volt, amiből 46-nak algériai, 42 pakisztáni, 31 esetben szerb és 30 esetben nigériai volt az elszenvedője.

Szinte eltűntek a menedékkérők

A legszembetűnőbb változás a menedékkérők számának változásában van:

míg 2016 első hat hónapjában több mint 22 ezren regisztrálták magukat, idén ez a szám alig kétezer volt. Ennek a számnak a nyolcvan százalékát idén afgánok, irakiak és szírek tették ki.

Oltalmazottként idén 275 embert ismertek el (tavaly 165-et), menekültként 46-ot (87), befogadottként pedig 11-et (6). A menekültügyi hatóságok 1870 esetben szüntették meg az eljárást (tavaly majdnem 40 ezerben), míg elutasításból kicsivel több mint 2400 született (1772). Idén a folyamatban lévő eljárás (754 darab) is sokkal kevesebb volt június 30-án, mint egy évvel azelőtt (9665).

Az egyes elismeréseket kategóriánként az alábbi diagram szemlélteti.

Fejléckép: MTI/Ujvári Sándor

Olvasói sztorik