Belföld

Beperelhetik a Kliket a veronai buszbaleset áldozatainak hozzátartozói

Az már tudott volt, hogy Olaszországban kereshetik igazukat a hozzátartozók, ám most úgy néz ki: a Kliket is beperlik.

Szerdán az ATV információi alapján megírtuk, hogy Olaszországban perelnének a veronai buszbalesetben érintett családtagok.

Szendrei Endre, aki az unokahúgát veszítette el a tragédiában, a 24.hu-nak elmondta, a kezdeményezés nem egy magánakció, az áldozatok hozzátartozói közösen döntöttek úgy, hogy megbíznak egy olasz ügyvédi irodát.

Olaszországban perelünk majd a magyar törvények szerint. Ehhez minden jogi lehetőség adott.

– mondta Szendrei.

Május 24-én írtunk arról, hogy méltatlanul bánnak Magyarországon a hozzátartozókkal. Szendrei Endre testvére, Szendrei Mónika akkor a 24.hu-nak azt mondta:

A külügy nem tartja a kapcsolatot a családokkal, még azt sem árulják el, miért nem zárult le a nyomozás. Történt egy tragédia, havonta egyszer azért tájékoztathatnák a hozzátartozókat. Legalább azt árulnák el, hogy miért húzódik az ügy, és körülbelül mennyi ideig.

Öt napra rá aztán jött a külügy közleménye, amiben azt írták, lezárult az olasz nyomozás: “a jegyzőkönyvet a milánói főkonzulátusnak átadta, főkonzulátusunk pedig a lehető legrövidebb időn belül továbbítja a jogsegélykérelemben érintett kecskeméti ügyészségnek.”

Szijjártó Péter külügyminiszter még azt is hozzátette, hogy “ezzel az utolsó külügyi vonatkozású folyamat is lezárult.”

A hozzátartozók keresték a Kecskeméti Ügyészséget, ahonnan viszont azt a választ kapták, hogy náluk csak a gépjárművel kapcsolatos információk vannak és a központi nyomozóirodánál van a nyomozati anyag. Szendrei egyébként nem ért egyet Szijjártóval, szerinte nem ez volt az utolsó külügyi vonatkozású folyamat.

Fotó: 24.hu / Fülöp Dániel Mátyás

Azt is elmondta,

most már nagy valószínűséggel beperlik a Kliket.

Méghozzá azért, mert Balog Zoltán az Emmit vezető miniszter szerint a Klik nem tud fellépni a veronai buszbaleset károsultjai nevében, mert a tragédia nem iskolai rendezvény volt. Éppen ezért a hozzátartozók első körben azt szeretnék elérni, hogy a bíróság mondja ki: ez egy iskolai rendezvény volt. 

Emlékeztetőül: a kormány olyan törvénymódosítást készített, amely a jövőben korlátozná a Klik anyagi felelősségét külföldi baleseteknél. A hozzátartozók szerint ez felháborító, és hihetetlen, hogy a Klik, Balog Zoltán, vagy bárki is komolyan gondolja ezt.

Szendreiék csak tisztességes eljárást szeretnének, és persze azt, hogy annak a buszos cégnek, amely 54,4 millió forintot nyert az államnál, legalább a folyamat idejére függesszék fel tevékenységét. Ez már csak azért is fontos lenne, mert a Pizolit Kft. továbbra is szállít utasokat, miközben a baleset valódi oka egyelőre tisztázatlan.

Mi már nem tudunk ezen a tragédián változtatni, de fontos lenne tenni annak érdekében, hogy a jövőben ne történjen hasonló.

– nyilatkozta.

Szendrei úgy tudja, már mindenki kapott valamilyen összeget a biztosítótól. Az ő családjának egyelőre a szülői jogon felajánlott összeget utalták át, a többit nem.

További eseményekkel kapcsolatban semmilyen tájékoztatást nem kaptunk a biztosítótól

– tette hozzá.

Szendrei zárásul elmondta, akadnak olyan elemei is a tragédiának, amelyekről senkinek nincsenek információi. Többek között arról, ki engedte meg az alvási apnoe szindrómával kezelt sofőrnek, hogy iskolabuszt vezessen, és hogyan fordulhatott elő az, hogy gyerekeknek nem volt utasbiztosításuk?

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik