Gazdaság

Veronai katasztrófa: alvászavarral kezelték a sofőrt

A Bors cikke szerint egy héttel ezelőtt a Szinyei Merse Pál Gimnáziumban találkoztak a veronai buszbalesetben érintett szülők a buszt és a sofőröket biztosító cég ve­zetőjével, Czakó Tiborral. A szülők szerint a férfi azt mondta, hogy a sofőrt korábban alvászavarral kezelték.

Ám mégis megkapta a vezetéshez szükséges orvosi papírokat. Kérdem én, még ha egészségileg rendben is volt a sofőr, munkaadója miért engedte őt ilyen hosszú útra, tudván, hogy mi a baja? Miért?

-fakadt ki a Borsnak egy édesanya, aki felháborítónak tartja, hogy a busztársaság vezetője még mindig nem írta alá a hozzájárulását ahhoz, hogy az olasz jogrendszer alapján állapítsák meg a családok kártérítését. Ez azért lenne fontos, mert a magyar bírói és kárrendezési gyakorlat alacsonyan tartja a sérelemdíj összegét, szülőnként valahol 5–8 millió forint között lenne a kifizetendő összeg. Az olasz rendszer szerint azonban 50–120 millió járna az elhunytak után.

Czakó Tibor a Borsnak megerősítette: kezelés alatt állt a sofőr alvási apnoe szindróma miatt. Hozzátette: a sofőrnek szakorvosi és üzemorvosi engedélye is volt, jól érezte magát. Szavai szerint

Volt egy készüléke, amit magával kellett vinnie. Mindenkinek kell ilyen, akinél ilyen betegséget diagnosztizálnak. Ez a készülék segít az éjszakai szabályos légzésben, hogy kipihent legyen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik