Belföld

Így kerülhet bajba a Fidesz

A kormánynak az a terve a kvótanépszavazás óta, hogy úgy teljen az idő, hogy ezalatt az ellenzék ne tudjon számukra veszélyes témákat felhozni – mondta Török Gábor az InfoRádiónak. Szerinte a kormány által elővett új témáknak nem a változás a célja, hanem az, hogy ne történjen változás.

A politikai elemző szerint az ellenzéknek két választási lehetősége van, vagy beleállnak a témába, ami nekik kellemetlen vagy megpróbálják ezeket figyelmen kívül hagyni, de ebben nem voltak sikeresek. Török Gábor úgy véli, a Fidesznek nem veszett el az a képessége, hogy a politikai napirend kontrollját megvalósítsa, és van egy 2015 első fele óta jól azonosítható stratégiájuk.

A kormánypárt megtalálta a témát, ez a migráció, az ország védelme, a Brüsszel és Soros György jelentette veszélyekkel szembeni küzdelem.

A győzelmi tervük az, hogy általuk előadott történet, miszerint a párt és a miniszterelnök meg tudja védeni az országot, az működik az általuk megcélzott szavazókörben. Török Gábor úgy látja, ez alkalmas lehet arra, hogy jövő tavasszal a párt körülbelül kétmillió szavazatot szerezzen.

Azonban szerinte az is megeshet, hogy a kormányváltásra vágyók az egyéni választókerületben taktikai együttműködést valósítanak meg, és az esélyesebb ellenzéki jelöltre szavaznak. Szerinte a kormánypárt akkor kerülhet bajba, ha a 40 százalékos eredmény mellett elveszít a 106 egyéni körzetből 40-et.

Szerinte a kérdés az, hogy meglesz-e a párt abszolút többsége, de ez főként nem tőlük függ, mert nem tudják befolyásolni a kormányellenes szavazókat. Úgy véli, a Fidesz versenyelőnye, hogy van története és győzelmi stratégiája, de kérdéses, hogy ez jövőre is működőképes lesz-e.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik