Belföld

A vasárnapi lehet az utolsó óraátállítás

Ha minden jól megy, a parlament áprilisban szavazhat az évente kétszer esedékes óraátállítás eltörléséről, Magyarország egész évben maradhatna a nyári időszámításnál. Ha még jobban megy minden, akkor az unió sem gördít ez elé akadályt.

Tavaly ősszel a jobbikos Kepli Lajos beállt a magyarok 80 százaléka mögé: kezdeményezte az évi kétszeri óraátállítás megszüntetését, és a nyári időszámítás állandóvá tételét. Tavaly év végén sokat cikkezett róla a sajtó – a hírfolyamban itt lehet tallózni -, az országgyűlésben december 5-én tartottak róla vitanapot, amit a képviselő így zárt:

Elkapkodni semmit nem kell, leghamarabb tavasszal születhet döntés.

Vagy egész Európa eltörli, vagy senki

Itt a tavasz, és megkerestük Kepli Lajost, hogy áll most az óraátállítás eltörlésének ügye. Mielőtt azonban átadnánk neki a szót, mindenképpen szót kell ejtenünk az előzményekről.

Lattmann Tamás nemzetközi jogász ugyanis korábban azt mondta a 24.hu-nak, hogy a magyar országgyűlés “egymaga” nem dönthet a kérdésben. Pontosabban parlamentünk döntése a gyakorlatban nem több egy “szándéknyilatkozatnál”. A téli és a nyári időszámítás alkalmazását uniós irányelv teszi kötelezővé, amit hazánk egyoldalúan nem írhat felül, csak ha eléri az uniós jogszabály megváltoztatását. Ehhez először is többséget kell szerezni az Európai Unió Tanácsában, ami fő szabály szerint nem egyszerű 50 százalékot, hanem minősített többséget jelent. Vagyis az unió 28 országának illetékes szakminiszterei közül – rajtunk kívül – még legalább 15-nek kell támogatnia a nyári időszámításra való átállást.

Méghozzá összesen – velünk együtt – 16 olyan uniós államnak, amelyek együttesen az Európai Unió lakosságának legalább 65 százalékát lefedik. Ezen kívül biztosítani kell az Európai Parlament képviselőinek többségi támogatását is, ami talán még keményebb dió, hisz itt a tagországokból közvetlenül választott politikusok ülnek, kormánypártiak és ellenzékiek vegyesen. A lényeg tehát: vagy az Európai Unió mind a 28 állama eltörli, vagy egyik sem.

Még az idén eltörölhetjük

Kepli Lajos szerint azonban jogi értelmezési kérdésekről van szó. Az unió azt írja elő, hogy a téli és nyári időszámítást alkalmazó országoknak – jelenleg az unió minden tagállamának – évente két alkalommal egyszerre, ugyanazon a napon kell átállniuk az aktuális időszámításra.

Arról viszont az EU nem rendelkezik, hogy a téli és a nyári időszámítás alkalmazása kötelező lenne. Ez tagállami hatáskör, és célszerű lenne, ha uniós szinten is eltörölnék

– mondta a 24.hu-nak a képviselő.

Ha így van, akkor rövidesen, még áprilisban döntés születhet. A tavaszi ülésszak kezdetén a Jobbik újra kezébe vette a kezdeményezést, az óraátállítás eltörlésének ügye jelenleg a Ház gazdasági bizottságának asztalán fekszik, ahol várhatóan egy-két héten belül lefolytatják a részletes vitát. Ha zöld utat kap, utána megint egy-két hét, mire a módosító indítvány a plenáris ülés elé kerül, és megtörténik a zárószavazás.

Vagyis még áprilisban kiderülhet, hogy Magyarország eltörli az évente kétszeri óraátállítást, és ezen túl egész évben a nyári időszámítást használja. Így idén ősszel sem kellene a mutatókat tekergetni.

Eddig úgy nézett ki, a kormánypártok is egyöntetűen támogatják a Jobbik módosító javaslatát, de mostanában úgy látszik, mintha visszakoznának – jegyezte meg Kepli Lajos. Mi sem tudunk mást mondani, mint hogy meglátjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik