Belföld

Demján lemondatná Orbán két emberét

Emberén keresztül üzente meg, hogy a multiellenes törvénycsomag miatt nincs helyük a közéletben.
Bosszút sejt a Vállalkozók Országos Szövetsége (VOSZ) a kormány multiellenes javaslatcsomagja mögött. Dávid Ferenc főtitkár az ATV-ben tolmácsolta, hogy Demján Sándor elnök továbbra is úgy véli – és ezt már megmondta Varga Mihálynak is -, hogy távoznia kell a közéletből, aki ilyen csomagot letesz az asztalra. (Mint korábban megírtuk, a két beterjesztő Lázár János és Varga Mihály volt – a szerk.)

Beszéltem Demján Sándorral arról, hogy milyen hangvételben adjuk elő ezt a kérdést. Azt mondta, hogy álljak bele a témába, és mondjam azt is el, hogy ő már korábban megmondta Varga miniszter úrnak, hogy akik ilyen szakmai anyagot le mernek tenni az asztalra, azok gyorsan hagyják el a munkahelyüket.

A kormány tervei szerint:

  • évi 20 milliárd forintot szednének be az áruházaktól a parkolásért,
  • kötelezően felvetetnének embereket a boltokba (az árbevétel arányában),
  • durván szabályoznák, hogy a cégek mennyi pénzt költhetnek reklámra,
  • megsarcolnák az áruházak ingyenes buszjáratait is,
  • módosítanák, mit jelent diszkontnak és szupermarketnek lenni,
  • a vasárnapi munkáért 100 százalékos bérpótlékot kapnak a dolgozók, havonta minimum két szabadnapjuk kötelezően hétvégére esne.

A javaslatcsomag szakmaiatlan, rossz megközelítésű, azonnal vissza kellene vonni – mondta a főtitkár, aki szerint a reklámköltésekbe nem szólhat bele a kormány, a bérpótlék emelése pedig a kiskereskedőket – a minimálbér-emelés után – tönkre is teheti. A parkolóhelyek után fizetett díj aggályos, hiszen az áruházakat törvényben kötelezték arra, hány parkolóhelyet építsenek.

Dávid Ferenc a legdurvábbnak a kötelező létszámbővítést tartja. Ezt a kormánynak ott kellene szabályoznia, ahol ő a munkáltató, nem a kereskedelemben. Szerinte a javaslat diszkriminatív, nem piacbarát, az állhat mögötte, hogy a KDNP még mindig nem jutott túl a vasárnapi boltzáron. A kormány nem veszi észre, hogy amikor a multikat próbálja ütni-vágni, gyalázni, akkor mindig a gyengét, a törékenyt, a vidékit, a magyart üti, mert végül ők lesznek a javaslat igazi kárvallottjai, ők mennek tönkre, az ő dolgozóik kerülnek utcára.

Az önkényuralmi jelképek kereskedelmi forgalomba kerülését (Heineken) megtiltó tervezetet Dávid Ferenc szintén nevetségesnek tartja.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik