Belföld

A magyar külügy kioktatta az amerikai kormányt

Az amerikai külügyminisztérium pénteken hozta nyilvánosságra szokásos évi emberi jogi jelentését, amelyben Magyarországról is írt. A dokumentum a legfontosabb emberi jogi problémának az országon áthaladni akaró migránsok és a menedékkérők kormányzati kezelését tartja.

De kiemeli a kormányzati korrupciót, “a jogállamiság szisztematikus erózióját” vagy például “a független társadalmi hangok 2010 óta tartó megfélemlítését” – itt olvashat róla bővebben, hogyan lát minket az Egyesült Államok kormánya.

Az MTI-n keresztül megérkezett a magyar külügyi tárca válasza, aminek a lényege:

  • Nem alapvető emberi jog, hogy tömegek “végigmasíroznak” biztonságos országokon, megszegik a nemzetközi és a nemzeti törvényeket, és kiválasztják, hogy hol akarnak élni.
  • Szemben az amerikai külügyminisztérium régi demokrata érzelmű apparátusával, a magyar kormány az illegális bevándorlással kapcsolatban egyetért Donald Trump elnökkel, a magyar emberek biztonságát tartja a legfontosabbnak.
  • Objektív tények mutatják, hogy a minden konkrétumot nélkülöző korrupciós vádak alaptalanok, hiszen a magyar gazdaság évek óta erősödik, a bérek nőnek, az államadósság csökken, a költségvetési hiány pedig 3 százalék alatt van.
  • A magyar emberek egymás után kétszer nagy többséggel szavaztak bizalmat az Orbán-kormánynak, az illegális bevándorlásra pedig 3,3 millió ember mondott nemet demokratikus népszavazáson.

Végül pedig: “a magyar emberek döntéseit mindenkinek tiszteletben kell tartania”.

(Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Faludi Imre)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik