Belföld

Borkai: Évtizedekre elszáll az olimpiarendezés esélye

A Magyar Olimpiai Bizottság elnöke úgy érzi magát, mint a sérült sportoló. Csodára vár.

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke hosszú hallgatását megtörve hétfőn közleményben reagált a Momentum Mozgalom aláírásgyűjtésének sikerére, majd kedden sajtótájékoztatón állt ki az újságírók elé.

Azt mondta, a következő napok eseményei nagyban befolyásolják majd, hogy MOB-elnökként mit kellene tennie a budapesti olimpiai pályázattal kapcsolatban.

Sportolóként mi úgy érezzük most magunkat, mint mikor bejutunk a középdöntőbe, a felkészülés rendben van, jönne a megmérettetés és közben megsérülünk. Azon gondolkozunk, van-e esély felépülni és esélyesként folytatni.

Borkai szerint szomorú és fájó, hogy az olimpiarendezés ötletét politikai célokra használják fel azok a pártok, amelyek korábban támogatták a kezdeményezést.

Csodára várok. Arra, hogy azok, akik az olimpiaellenes mozgalmat támogatták, visszatalálnak a nemzeti egységhez. Az utolsó pillanatig reménykedek. Bízom benne, hogy a 2024-es esély nem szállt el.

Kijelentette, hogy a pártok harcában a MOB nem kíván részt venni, csak abban érdekeltek, hogy Magyarország olimpiát rendezzen.

Kérdésre azt is elmondta, a MOB lesz a legutolsó, amely visszavonja a pályázatot. Mint mondta, a MOB mellett Budapest és az állam is beállt a pályázat mögé, és ha a három lábból bármelyik meggyengül, akkor a MOB-ot is magával húzza.

Az elnök hozzátette, a pályázat egyértelműen meggyengült és képtelenség, hogy úgy végezzék a munkájukat a pályázat finisében, hogy közben a népszavazás eredményére várnak.

De mindegy. Holnap is lesz nap. A MOB elnökeként azt kell mondanom, hogyha a jövőben lehetőség nyílik rá, ugyanúgy beállok az olimpia mellé. Ez olyan helyzet, mintha az orvostól azt kérnénk, ne gyógyítson, a tanártól meg azt, hogy ne tanítson.

Arról is beszélt, hogy az olimpia már most a pártok egymásnak feszüléséről szól.

A magyar sport nem érdemli ezt meg.

Végül emlékeztetett, nyilvánvaló, hogy nem lehet százszázalékos támogatást elérni egy társadalomban. De neki most az az érzése, hogy a lehetőség kezd elúszni és vissza sem tér a következő évtizedekben,

de talán sohasem.

Olvasói sztorik