Belföld

Pápaválasztó napon újrázhat Áder

A Fidesz-KDNP egyhangúlag államfőjelöltségét, március 13-án lehet a szavazás.

Egyhangúlag támogatta a frakciószövetség, hogy a jelenlegi köztársasági elnök, Áder János legyen ismét a kormánypárti képviselőcsoportok jelöltje az államfői posztra. Az elnökválasztás várhatóan március 13-án lesz a parlamentben. (Négy éve ezen a napon választották meg Ferenc pápát, akinek a beiktatásán Áder János annak idején ott volt.)

A dátumról a végleges döntést Kövér László házelnök hozza meg – közölte Kósa Lajos a Fidesz-KDNP visegrádi kihelyezett frakcióülésén. A Fidesz-frakcióvezető 90 százalékra tette a valószínűségét, hogy március 13-án lesz az államfőválasztás. A házelnök a március 6-i plenáris ülésen közli döntését, akkor nyílik meg a jelölések lehetősége is. Kósa közölte: támogatták, hogy ha két államfőjelölt lesz, akkor a szavazás előtt mindketten felszólalhassanak az Országgyűlésben. Parlamenti vita nem lesz.

Kósa Lajos felidézte, hogy amikor a szocialisták adták a parlamenti többséget és a Ház elnökét, akkor kettős jelölésnél sosem volt lehetőség a jelöltek parlamenti megszólalására a voksolás előtt. Ezzel szemben

mi az ellenzék jelöltjének is megadjuk a lehetőséget, hogy szóljon.

A párt belső szabálya szerint a frakciószövetség elnöke, Orbán Viktor tett javaslatot a köztársasági elnökre. Az egyöntetű támogatás azt jelenti, hogy az összes fideszes és kereszténydemokrata parlamenti képviselő aláírja majd az Áder Jánost támogató javaslatot.

A visegrádi frakcióülésen arról is határoztak, hogy támogatják Bándi Gyula professzort – Székely László ombudsman jelöltjét – a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó ombudsmanhelyettesi posztra. A szavazás – miután vélhetőleg a többi képviselőcsoport is elfogadja a személyét – jövő kedden várható róla az Országgyűlésben.

A frakcióvezető közölte: frakcióülésen csütörtök délután Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a jövő évi költségvetés irányáról, Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a közelgő választással kapcsolatos teendőkről, Trócsányi László igazságügyi miniszter pedig a Magyarországon működő nagy nemzetközi szervezetek fiókszervezeteinek átláthatósági szabályozásáról ad tájékoztatást. Kósa Lajos közölte, a budapesti olimpia nem kerül szóba. 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik