Belföld

Kovács Zoltán nekiment a Transparency Internationalnek a friss korrupciós adatok miatt

Kovács Zoltán kormányszóvivő érdekesnek tartja, hogy a Transparency Internationalnek (TI) 2010 előtt – a Gyurcsány-Bajnai kormányzás időszaka alatt, amikor alapvető problémák voltak közpénzfelhasználással – nem volt jelentős észrevétele.

A kormányszóvivő az MTI-nek reagált arra, hogy szerdán a TI bemutatta jelentését, amely szerint Magyarország az 57. a szervezet korrupció érzékelési indexe alapján összeállított világranglistán, a tavalyihoz viszonyítva hét helyet csúszva vissza.

Kovács Zoltán szerint

érdekes,

hogy a Transparency International 2010 előtt nem tett ilyen megjegyzéseket és magasabbra értékelte az ország helyzetét ebben a rangsorban, holott a magyar baloldal kormányzása alatt “szétlopták az európai uniós forrásokat”, óriási bajban volt a közpénzfelhasználás, és csökkent a gazdasági növekedés. Ebben az időszakban egy sor olyan jel volt, ami arra utalt, hogy alapvető problémák vannak a közpénzek kezelésével, mégis elmaradt ez a kritika – tette hozzá.

Ez egyébként nem így van, mert a Transparency International (TI) Globális Korrupciós Barométer 2010-es jelentésében ez volt.:

Az eredmények szerint Magyarországon a megkérdezettek 75 százaléka véli úgy, hogy az elmúlt három évben nőtt a korrupció az országban. Ez egész Európában a második legrosszabb arány Románia után. A magyar válaszadók a pártokat tarják a legkorruptabbnak, őket az üzleti szektor képviselői követik. A bizalom hiányát jelzi, hogy Magyarországon az üzleti szektort az európai átlagnál lényegesebben korruptabbnak ítélik meg – derül ki a TI közleményéből.

Kovács szerint az elmúlt években új tendencia bontakozott ki, hiszen

a polgári kormány felelősen gazdálkodik a forrásokkal,

a fegyelmezett gazdálkodásnak köszönhetően Magyarország kikerült a túlzottdeficit-eljárás alól, a tartós növekedési pálya pedig lehetővé tette, hogy egyre több célra jusson pénz, így indulhattak el az életpályamodellek és a bérrendezés.

Minimum furcsa azzal vádolni Magyarországot, hogy most, az Orbán-kormány alatt van probléma a korrupcióval

– fogalmazott.

Hozzátette: az Európai Unió által kiadott mutatók és eredmények azt mutatják, hogy nincsen olyan jelzés, ami alapján Magyarországon nagyobb aggodalomra lenne ok a korrupcióval kapcsolatban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik