Belföld

Navracsics: Tarthatatlan, hogy a siker nemzeti, de a kudarc európai

navracsics-tibor(430x286).jpg (Array)
navracsics-tibor(430x286).jpg (Array)
A magyar uniós biztos Simicska Lajos lapjának írta meg véleményét.

„Nem több, hanem jobb Európát.” Ezzel a címmel hozza az oktatásért, kultúráért, ifjúságpolitikáért és sportért felelős európai uniós biztos írását a Magyar Nemzet.

Navracsics Tibor cikkének – szerintünk – legerősebb, legáthallásosabb mondatait idézzük.

Sokan mintha megfeledkeznének arról, mit is jelent európainak lenni.

Az uniós biztos nekik rövid nemzetközi, történeti áttekintést ad. Majd elmagyarázza.

Az Európai Unió a békét jelenti. Olyan értékeket, amelyekért évszázadokon át küzdöttünk hol a harcmezőn, hol a szónoki emelvényen – a szabadságot, a demokráciát, a jogállamiságot.

Elismeri, az egymást érő válságok – amelyek egyike a migráció – minden tagállamot érintenek, szerinte nem a múltba kell révedni, hanem a jövőbe.

Nem több Európára, hanem jobb Európára van szükségünk.

Az uniós biztos előremutatónak nevezi az Európai Bizottság jövő évre szóló menetrendjét. Brüsszel a jövőben a nagy ügyekre – a biztonságra, a beruházásokra, az egységes digitális piacra, a tőkepiaci unióra – összpontosít, mert ezekben a nemzeti erőfeszítések önmagukban elégtelenek.

Mindezek közül a legnagyobb kihívás talán az európai identitás megteremtése. (…) A már említett a következő tizenkét hónapra szóló menetrend nem az európai intézmények menetrendje. Ez 27 demokratikus európai nemzet közös projektje. Olyan projekt, amely csak a tagállamokkal együtt valósítható meg. El kell vetnünk végre azt a régi szemléletet, hogy sikereink nemzeti sikerek, kudarcaink viszont európai kudarcok. Ha nem lépünk túl ezen, közös projektünk nem fog életben maradni.

Navracsics Tibor üzent – úgy általában – a kormányoknak is, mondván, Európa népei megérdemlik, hogy garantálják a védelmüket, ez a nemzeti kormányok feladata, amihez – szerinte – segít az EU menetrendje.

Az uniós biztos néhány napja a Spéder Zoltán médiabirodalmához tartozó InfoRádiónak azt mondta, az EU-nak egyre fontosabb külső határai megerősítése, de Brüsszel álláspontja nem változott a menekültek kvóták alapján történő tagállami szétosztásáról, a testület feladata végrehajtani az uniós állam- és kormányfők tanácsa által hozott határozatot. Az utolsó előtti Népszabadságban azt mondta: a kvótareferendumot az Európai Bizottság (EB) magyar belügynek tekinti, Brüsszel eddig sem üzent vissza, a bizottság eddig sem állt bosszút, pedig a népszavazási kampányban elhangzottak meglehetősen személyeskedő kijelentések. Navracsics Tibor akkor megerősítette, eddig sem volt csoportos betelepítés, eddig is a tagállamok döntöttek, ellenükre nem lehetett betelepíteni migránsokat a területükre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik