Belföld

Ez a zuglói ablakrács a magyar betonacél-művészet egyértelmű csúcsa

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 10. 14. 17:25

Mindenképpen ennek az apró műnek ítélnénk a Budapest legszokatlanabb épületrészletének járó képzeletbeli platinaserleget.
Korábban a témában:

Az ötvenes évek hajnalán a Nagy Lajos király útja és a Fogarasi út találkozásánál az ötvenes évek hajnalán a semmiből kiemelkedett Wass Albert tér, illetve Bagolyvár utca Rákosi-barokk tömbjeit látva a felületes szemlélődő egyszerűen csak legyint, és a fogai közt a rettenetes, mindenre ráhúzható szitokszót sziszegi:

szocreál.

A környék viszont ennél jóval többet érdemel, hiszen a Nagy Lajos király útjáról a robosztus, egyetlen apró toronnyal érdekessé tett robosztus tömb átjárójában máris Jánossy Ferenc négy óriásmozaikjával találkozhatunk, melyeken ipari és mezőgazdasági munkásokat, sőt, parkban játszadozó gyerekeket és tanuló diákokat is láthatunk:

Az igazi meglepetés azonban néhány perc sétányira, a Bagolyvár utca 9/C. kapujánál fogad minket, hiszen itt áll az ország minden bizonnyal legkreatívabb, betörők ellen védő rácsa, amely a 23. zsoltár kottáját szándékozott megörökíteni:

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Ez nem egészen sikerült, hiszen a jó kezdet ellenére a hangok bizony elcsúsztak:

A tökéletes ötletért és a kivitelezésért viszont mindenképpen ennek az apró részletnek ítélnénk a Budapest legszokatlanabb épületrészletének járó képzeletbeli platinaserleget!

Hasonló betonacél-alkotásokból egyébként az elmúlt évtizedekben Magyarországon, sőt, a világ egyetlen országában sem volt hiány, így a művészi vénával rendelkező átlagemberek is pillanatok alatt személyre szabhatták a kerítésüket, vagy otthonuk egyes részleteit. A legjobb alkotásokból néhány hónappal ezelőtt mi is készítettünk egy válogatást, de a betonacél-Bibliáért kérjük, fáradjanak a tökéletes Rebar/Pattern blogra.

Fotók: Köztérkép, valamint a szerző fotói
vissza a címlapra

Kommentek

Local demonstrators march with a flag with the image of Russian President Vladimir Putin and Hungarian Prime Minister Viktor Orban close to the headquarter of the governor FIDESZ party at Heroes Square as students, teachers of the Central European University and their sympathizers protest in downtown Budapest on April 9, 2017. 
Hungarian lawmakers approved legislation that could force the closure of a prestigious Budapest university founded by US billionaire investor George Soros, sparking fresh protests. The English-language Central European University (CEU), set up in 1991 after the fall of communism, has long been seen as a hostile bastion of liberalism by Prime Minister Viktor Orban's government.  / AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.