Belföld

Ez a zuglói ablakrács a magyar betonacél-művészet egyértelmű csúcsa

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2016. 10. 14. 17:25

Mindenképpen ennek az apró műnek ítélnénk a Budapest legszokatlanabb épületrészletének járó képzeletbeli platinaserleget.
Korábban a témában:

Az ötvenes évek hajnalán a Nagy Lajos király útja és a Fogarasi út találkozásánál az ötvenes évek hajnalán a semmiből kiemelkedett Wass Albert tér, illetve Bagolyvár utca Rákosi-barokk tömbjeit látva a felületes szemlélődő egyszerűen csak legyint, és a fogai közt a rettenetes, mindenre ráhúzható szitokszót sziszegi:

szocreál.

A környék viszont ennél jóval többet érdemel, hiszen a Nagy Lajos király útjáról a robosztus, egyetlen apró toronnyal érdekessé tett robosztus tömb átjárójában máris Jánossy Ferenc négy óriásmozaikjával találkozhatunk, melyeken ipari és mezőgazdasági munkásokat, sőt, parkban játszadozó gyerekeket és tanuló diákokat is láthatunk:

Az igazi meglepetés azonban néhány perc sétányira, a Bagolyvár utca 9/C. kapujánál fogad minket, hiszen itt áll az ország minden bizonnyal legkreatívabb, betörők ellen védő rácsa, amely a 23. zsoltár kottáját szándékozott megörökíteni:

Fotó: Vincze Miklós/24.hu

Ez nem egészen sikerült, hiszen a jó kezdet ellenére a hangok bizony elcsúsztak:

A tökéletes ötletért és a kivitelezésért viszont mindenképpen ennek az apró részletnek ítélnénk a Budapest legszokatlanabb épületrészletének járó képzeletbeli platinaserleget!

Hasonló betonacél-alkotásokból egyébként az elmúlt évtizedekben Magyarországon, sőt, a világ egyetlen országában sem volt hiány, így a művészi vénával rendelkező átlagemberek is pillanatok alatt személyre szabhatták a kerítésüket, vagy otthonuk egyes részleteit. A legjobb alkotásokból néhány hónappal ezelőtt mi is készítettünk egy válogatást, de a betonacél-Bibliáért kérjük, fáradjanak a tökéletes Rebar/Pattern blogra.

Fotók: Köztérkép, valamint a szerző fotói
vissza a címlapra

Kommentek

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.