Belföld

Tudta? Jogsértő volt az állami sportcsatorna hirdetése

kuria(210x140).jpg (Array)
kuria(210x140).jpg (Array)
A Nemzeti Választási Bizottsággal ellentétben a Kúria szerint politikai reklám ment az M4-en, törvényt sértve.

A Kúria szerint nem társadalmi célú hirdetés, hanem politikai reklám volt az az M4 csatornán elhangzott hirdetés, amelyben többen a vasárnapi népszavazáson való részvételükről vallottak.

Előzőleg egy magánszemély fordult kifogással a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB). Az M4 csatornán szeptember 28-án elhangzott “Szeretem Magyarországot és szavazok október 2-án” reklámot sérelmezte. Abban többen a népszavazáson való részvételükről vallottak.

A kifogástevő szerint a reklám a kormány kampányának része volt, megjelentetésével a kormánynak több népszavazási kampányidőt biztosított a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. az M4 csatornán, mint amennyi a jogszabályok szerint járna.

Az NVB október 2-án a kifogást elutasította, mondván, a szöveg csak közvetetten biztatott a népszavazáson való részvételre, nem irányult a választói akarat befolyásolására, nem a kormány álláspontját népszerűsítette, nem hordozott politikai tartalmat, azaz közérdekű üzenet volt.

A felülvizsgálati kérelem elbírálásakor a Kúria megállapította: a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. az M4 Sport nevű médiaszolgáltatásában szeptember 28-án 20.40 perckor közlésre került “Szeretem Magyarországot és szavazok október 2-án” jelmondatú, valamint a “Szavazzon október 2-án!” jelmondatú műsorszám közlésével megsértette a választási eljárásnak a politikai reklám közzétételéről szóló rendelkezését.

A bíróság kötelezte a szolgáltatót, hogy a végzés rendelkező részét a határozat közlésétől számított három napon belül a jogsértő közlésekkel azonos napszakban és ahhoz hasonló módon tegye közzé.

Indoklásában a Kúria emlékeztet arra, hogy a műsorszám önmagában társadalmi célú reklámnak minősül, ha abban nem jelenik meg a szervező népszerűsítésének, vagy a szervező támogatásának ösztönzésére irányuló cél.

A bíróságnak azonban hivatalos tudomása van arról, hogy a kampánynak nemcsak a népszavazásra feltett kérdés mikénti megválaszolása, hanem a részvétel vagy a távolmaradás is részét képezte.

A népszavazási kampányban a politikai diskurzus részét képezte a részvételre és a népszavazástól való távolmaradásra ösztönző kampánytartalom. Ebben a kontextusban – hangsúlyozandó, hogy kampányidőszakban – a kormány megbízásából készült, a részvételre ösztönző reklám nem függetleníthető a népszavazás szervezőjének céljától.

Ezáltal a közlésben megjelent a kormány támogatására való ösztönzés, ami azonban a politikai reklám ismérve – indokolta döntését a bíróság.  A műsorszám önmagában vett közérdekű célját a népszavazási kampány tartalma és iránya felülírta, ezért állapították meg a jogsértést.

A Kúria végzése jogerős. A Kúria hétfőn egy másik hasonló ügyben is döntött, abban a TV2-n szeptember 27-én sugárzott hasonló reklámról állapították meg hasonló okok miatt, hogy a hirdetés politikai reklámnak minősült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik