kúria (Array)
Belföld

Tudta? Jogsértő volt az állami sportcsatorna hirdetése

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 10. 10. 15:57

A Nemzeti Választási Bizottsággal ellentétben a Kúria szerint politikai reklám ment az M4-en, törvényt sértve.

A Kúria szerint nem társadalmi célú hirdetés, hanem politikai reklám volt az az M4 csatornán elhangzott hirdetés, amelyben többen a vasárnapi népszavazáson való részvételükről vallottak.

Előzőleg egy magánszemély fordult kifogással a Nemzeti Választási Bizottsághoz (NVB). Az M4 csatornán szeptember 28-án elhangzott “Szeretem Magyarországot és szavazok október 2-án” reklámot sérelmezte. Abban többen a népszavazáson való részvételükről vallottak.

A kifogástevő szerint a reklám a kormány kampányának része volt, megjelentetésével a kormánynak több népszavazási kampányidőt biztosított a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. az M4 csatornán, mint amennyi a jogszabályok szerint járna.

Az NVB október 2-án a kifogást elutasította, mondván, a szöveg csak közvetetten biztatott a népszavazáson való részvételre, nem irányult a választói akarat befolyásolására, nem a kormány álláspontját népszerűsítette, nem hordozott politikai tartalmat, azaz közérdekű üzenet volt.

A felülvizsgálati kérelem elbírálásakor a Kúria megállapította: a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. az M4 Sport nevű médiaszolgáltatásában szeptember 28-án 20.40 perckor közlésre került “Szeretem Magyarországot és szavazok október 2-án” jelmondatú, valamint a “Szavazzon október 2-án!” jelmondatú műsorszám közlésével megsértette a választási eljárásnak a politikai reklám közzétételéről szóló rendelkezését.

A bíróság kötelezte a szolgáltatót, hogy a végzés rendelkező részét a határozat közlésétől számított három napon belül a jogsértő közlésekkel azonos napszakban és ahhoz hasonló módon tegye közzé.

Indoklásában a Kúria emlékeztet arra, hogy a műsorszám önmagában társadalmi célú reklámnak minősül, ha abban nem jelenik meg a szervező népszerűsítésének, vagy a szervező támogatásának ösztönzésére irányuló cél.

A bíróságnak azonban hivatalos tudomása van arról, hogy a kampánynak nemcsak a népszavazásra feltett kérdés mikénti megválaszolása, hanem a részvétel vagy a távolmaradás is részét képezte.

A népszavazási kampányban a politikai diskurzus részét képezte a részvételre és a népszavazástól való távolmaradásra ösztönző kampánytartalom. Ebben a kontextusban – hangsúlyozandó, hogy kampányidőszakban – a kormány megbízásából készült, a részvételre ösztönző reklám nem függetleníthető a népszavazás szervezőjének céljától.

Ezáltal a közlésben megjelent a kormány támogatására való ösztönzés, ami azonban a politikai reklám ismérve – indokolta döntését a bíróság.  A műsorszám önmagában vett közérdekű célját a népszavazási kampány tartalma és iránya felülírta, ezért állapították meg a jogsértést.

A Kúria végzése jogerős. A Kúria hétfőn egy másik hasonló ügyben is döntött, abban a TV2-n szeptember 27-én sugárzott hasonló reklámról állapították meg hasonló okok miatt, hogy a hirdetés politikai reklámnak minősült.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Election posters with the leading candidates for the presidential elections in France with  Le Pen (l) and E. Macron (c) can be seen in Henin-Beaumont, France, 23 April 2017. A total of eleven candidates participates in the first round of the presidential elections. Photo: Kay Nietfeld/dpa
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.