Belföld

Republikon: Az érvénytelen szavazat a baloldali-liberális, urbánus közösség válasza

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 10. 10. 10:03

A Republikon Intézet legfrissebb, az október 2-ai népszavazásról készített felmérése szerint azokban a megyékben volt magasabb az érvényes szavazatok aránya, amelyekben a Fidesz jól szerepelt a 2014-es országgyűlési választáson, a kvótareferendum érvényes szavazatainak aránya tehát a Fidesz támogatottságával függ össze.

Ahol a Fidesz 2014-ben gyengébben teljesített, ott a népszavazáson is alacsonyabb volt az érvényes szavazatok aránya. Ez tehát azt jelenti, hogy nem a településméret és nem is a Fidesz-Jobbik aggregált támogatottsága, hanem

leginkább a Fidesz ereje határozta meg az érvényes szavazatok arányát

– állapítja meg a Republikon Intézet elemzése.

Az SZDSZ és az Együtt lábnyomában?

A népszavazás eredményéből az is kiderül, hogy az érvénytelen szavazás nem egy általános antipolitikai, vagy Fidesz-ellenes attitűd kifejeződése, hanem kifejezetten annak a baloldali-liberális, urbánus politikai közösségnek a válasza, amely korábban az SZDSZ-hez, vagy éppen az Együtthez hasonló pártokat támogatott.

A Republikon Intézet által a népszavazást megelőzően készített kvízből kiderült: a nemmel szavazók szerint a menekültekről, az érvénytelenül szavazók és az otthonmaradók szerint a kormányról szólt a népszavazás. Az érvénytelenül szavazók szerint rossz volt a népszavazáson feltett kérdés, a referendumtól távolmaradó választópolgárok pedig úgy vélik, hogy más, a népszavazás témájánál fontosabb ügyekkel kellene foglalkoznia az országnak.

Mint ismert, a menekültkvótáról szóló népszavazás érvénytelen lett, mivel a választópolgárok mindössze 41 százaléka adott le érvényes szavazatot. Az érvényes voksok között túlnyomó többségben voltak a nem szavazatok: 98 százalék szavazott nemmel, 2 százalék igennel.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.