Belföld

8,2 milliárd forintot költöttek a magyarok hálapénzre

Körülbelül 8,2 milliárd forintot költöttek a magyarok hálapénzre egy év alatt, ez derül ki a KSH adataiból. A kórházi orvosok kapták ebből a  legtöbbet, írja a Blikk.

A hálapénz mindenkinek teher. Úgy gondolom, a vidéki orvosok 99 százaléka legszívesebben el sem fogadja ezt a pénzt, sokszor azonban azért nehéz kérdés a paraszolvencia, mert mi sem akarjuk megalázni a beteget. Ha például a kezünkbe nyom egy csekélyebb összeget, és mi visszautasítjuk, félő, hogy azt gondolja: többet várunk,

mondta a lapnak dr. Bense Tamás háziorvos.

Dr. Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetének elnöke szerint a kormánynak a GDP hat százalékát kellene az egészségügyre fordítania, vagyis körülbelül 600 milliárd forintot. Azt mondja, normális bérek esetén a hálapénzt tiltani, sőt büntetni kellene.

A lapnak egy fiatalabb orvos azt nyilatkozta, pályája kezdetén még zavarta az, amikor valaki nem adott neki hálapénzt, de aztán rájött, hogy nem ezért választotta ezt a szakmát, ezért úgy döntött, többet nem fogad el borítékot.

Azóta Angliában dolgozik.  

Dr. Cseh Áron, a SOTE I. sz. Gyermekklinika rezidense szerint a fiatal orvosok többsége elutasítja a hálapénzt, de az nem normális, hogy egy kórházban ügyeletet ellátó kezdő szakorvos óránként nettó 300-500 forintot keressen.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik