Belföld

Forró ősz vár Orbán három miniszterére, főleg Balog izzadhat

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 06. 22. 14:12

Az egészségügyi törvények módosításáról keveset tudni. Azt biztos, hogy ez az egyik legveszélyesebb terep.

A kormány benyújtotta őszi törvényalkotási tervét. Ebben 54 törvény szerepel. A kabinet intenzív munkára készül, hiszen 2010 óta félévente átlagosan 43 törvényt tervezett elfogadtatni az Országgyűléssel.

A Policy Agenda – az általa kidolgozott Politikai Hatás Index – segítségével most azt vizsgálta, hogy a következő időszak mely minisztereknek lesz nehéz a tervezett jogszabályok társadalmi, gazdasági és költségvetési hatásai, a kódolható konfliktusok miatt.

A kutatók szerint öt ügy – a földárverésekből származó bevétel felhasználása, az egészségügyi törvények módosítása, a szakképzési rendszer átalakítása, a börtönviszonyokat érintő szabályozások és a foglalkoztatási törvények módosítása – lehet leginkább a közvélemény figyelmének fókuszában.

1. Az ellenzék által sokat vitatott földárverésekből származó pénzek felhasználásáról szeretne törvényt a kormány, de a törvényjavaslat vitája könnyen egybeeshet a népszavazási kampánnyal.

2. Az egészségügyi törvények módosításáról keveset tudni, de a programban nagy terjedelmű módosítást jeleznek, így az ősz akár nagyobb átalakításokat is hozhat ezen a területen.

3. A szakképzés átalakítása már eddig is komoly kritikákat kapott. A jogalkotási terv szerint a kormány csökkentené a vizsgaszervezési intézmények számát. Ez biztosan vitákat vált ki.

4. Az Európai Bíróság által bírált börtönviszonyok ügye nem került volna be a TOP 5-be, de a kérdés akkor lesz napirenden, amikor leginkább előtérben lesz a kvótareferendum.

5. A foglalkoztatási törvények módosításával közepes méretű átalakításra készül a kormány. A kérdés a szociális partnerekkel való tárgyalási kényszer miatt mindenképpen fókuszban lesz.

A Policy Agenda szerint az Igazságügyi Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma számíthat a legnehezebb jogalkotási munkára, miközben ezen a területen a Miniszterelnöki Kabinetiroda, a Külgazdasági és Külügyminisztérium és a Honvédelmi Minisztérium nem veszi ki a kormányzati munkából a részét.

Esélyegyenlőtlenség az egészségügyben

A Political Capital (PC) közben közzétette tanulmányát, amely egyebek között arra emlékeztet, hogy az egészségügy romló helyzete

évek óta az egyik legsúlyosabb politikai kérdés Magyarországon.

Az elmúlt másfél évben a menekültügy sem tudta teljesen háttérbe szorítani az egészségüggyel kapcsolatos témákat. A politikai szereplők a 2008-as népszavazás óta kormányok sorsát eldöntő kérdésként tekintenek az egészségügyre, ezért az rendszeres témája a politikai kampányoknak.

Mindez azonban nem változtatást ösztönző tényezőként, hanem sokkal inkább bénító hatásként jelenik meg a politikai döntéshozók szintjén.

A politikai szereplők tartanak az egészségügy témájától, a „reform” szó sokáig tabunak számított. 2010 óta a főbb döntések hatalmi-politikai megfontolások alapján születnek, a kormányzat jól érzékelhető célja az ágazat problémáinak elfedése.

A PC szerint részben a gondok elrejtésének szándéka miatt nem kap önálló tárcát az ágazat. A szakmaiság hiánya annak dacára érzékelhető, hogy időnként vannak olyan előremutató döntések, mint az alapellátás megerősítése, a szociális és a gyógyító funkció szétválasztása a kórházakban.

Balog gúzsba kötve

Az elemzés szerint a pénzügyek szempontjából korlátozott az EMMI és az egészségügyi államtitkárság mozgástere, a költségvetési kérdések főleg az NGM és a Miniszterelnökség keretein belül dőlnek el. Az elmúlt időszakban fejlesztést szinte csak uniós pénzből finanszíroztak.

Az egészségügyi témákat tekintve, jelenleg – az egyes intézmények romló körülményein túl – a legsúlyosabb problémaként a szakemberhiány (nem is annyira az orvosok, hanem az egészségügyi dolgozók, a nővérek és ápolók) fogalmazódik meg a politikai közbeszédben.

Kockázatok és mellékhatások

Továbbra is nagyarányú a külföldre vándorlás, a kormány által felerősített bevándorlásellenesség hosszú távon is nehezíti a szakemberek pótlását. A szakemberhiánnyal szorosan összefügg a bérek kérdése.

Az egészségügyi dolgozók elégedetlensége, tiltakozása politikai kockázatot jelent a kormánynak, különösen akkor, ha a követelések más ágazatok – például az oktatás – elégedetlenségével is összekapcsolódnak. Fontos téma a járóbeteg-ellátásban rohamosan erősödő magánszektor, ami részben a már megvalósult szegény- és gazdag-ellátásra való szétszakadással összefüggésben jelenik meg.

A pártpolitikai térben a baloldal elsősorban béremelést követel, de nem képes becsatornázni az elégedetlenséget, a Jobbik inkább a vidéki intézmények védelmét helyezi politikája középpontjába. A PC szerint ez azt jelzi, hogy az egészségügy fontos politikai téma marad, de az erősen kérdéses, hogy ez elvezet-e az évtizedek óta hurcolt rossz struktúrákat áttörő reformokhoz.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.