Belföld

Előválasztási koncepcióval állt elő a PM

A Jobbikon kívül minden ellenzéki pártot bevonnának.

2017 végéig rendezzék meg az országgyűlési képviselőjelölteket és a miniszterelnök-jelöltet kiválasztó előválasztást – ezt javasolja a Párbeszéd Magyarországért a „demokratikus ellenzék” szervezeteinek.

A párt szerint az a „demokratikus ellenzék” egyetlen esélye, ha 2018-ra megtalálja azt a „106 igaz embert”, akik bírják a helyi közösségek bizalmát, és integrálni tudják a kormányváltást akaró szavazókat. A PM közölte: kidolgozták előválasztási koncepciójukat, mely alapján civileket is bevonva választhatnák ki a jelölteket a regisztrált szavazók hagyományos módon, és online voksolva.

Annak érdekében, hogy valóban csak olyanok szavazzanak az előválasztáson, akik osztják a kormány demokratikus ellenzékének közös értékeit, szűrőket – például a személyes adatok megadása – építhetnének be. Az egyéni jelöltek és a miniszterelnök-jelölt kiválasztására preferenciális szavazást javasolnak, amelynek során a választók minden jelöltet rangsorolnak aszerint, melyiket mennyire támogatják. Az előválasztást az nyeri, aki megkapja az első helyezések több mint 50 százalékát.

Az előválasztásban részt vevő szervezetek alkotta közös listát a választóknak lenne lehetősége alakítani, a politikusok sorrendjéről ők dönthetnének. A PM által javasolt menetrend szerint 2017 júliusának végéig meg kellene állapodni az előválasztás részleteiről, augusztus közepéig kampányszervezetet kell kialakítani, augusztus közepétől szeptember végéig tartana az előválasztási regisztrációs kampány, október elejétől december közepéig pedig az előválasztási kampány.

Azt írták, a teljes költség valószínűleg megközelítené az egymilliárd forintot, de reális célkitűzés lehet, hogy ezt alapvetően adományokból finanszírozzák. A PM az előválasztási javaslatot a Jobbikon kívül minden ellenzéki pártnak és több parlamenten kívüli szervezetnek is elküldi, és várja észrevételeiket. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik