Élő Belföld

Lázár: Orbán visszafizetné a Soros-ösztöndíját

De csak akkor, ha Soros szól, hogy kell neki az a pénz. A Kormányinfón kiderült az is, hogy a kormány nem készül videóval az őszödi beszéd tizedik évfordulójára, az UHT-tej eltarthatóságát pedig rejtélynek tartja a miniszter.

Túl vagyunk a jubileumon és az emberi teljesítőképesség korlátain is. Ez már az 51-ik Kormányinfó, ahol Lázár János és Kovács Zoltán elmondják, mit miért tesz a kormány. Valamint azt, hogy mi mögött áll Soros György.

Az M1 közvetítését itt tudják élőben követni. 

Érzékeny kérdés, mennyire szólhatnak bele a gyermeknevelésbe

A Gyöngyösön halálra éheztetett gyermek kapcsán azt mondta Lázár, hogy jogszabály-felülvizsgálat várható, a gyámhatóságokat meg kell erősíteni. Higgadtan kell mérlegelni, hol vannak a határai annak, hogy beavatkozzanak abba, hogy egy szülő hogyan nevelheti a gyermekét, érzékeny kérdés, mikor vehetik el a gyermeket. Egyedi vizsgálat során kell megállapítani, mi az állam felelőssége.

Amikor Soros még a Fideszt pénzelte

Arra a kérdésre, hogy volt-e demokratikus legitimációja, amikor Soros a Fideszt támogatta, Lázár azt mondta: akkor a milliárdos azt az álláspontot képviselte, hogy segíteni kell a demokrácia kialakulását, de nem tudja megmondani, hogy ez rendben volt-e. Megint azt mondta: ha Soros visszakéri azt a pénzt, akkor a párt visszafizeti. Hangsúlyozta azonban, hogy Soros neve a bevándorlás kérdésével kapcsolatban merült fel, nem pedig azzal, hogy mi volt 1989-90-ben.

Az elárult Gyurcsány

Az őszödi beszéd kiszivárgásával kapcsolatban nem az a kérdés, hogy hogy jött ez a Fidesznek, hanem az, hogy hogy jött az országnak. Annál súlyosabb csapás, mint hogy a miniszterelnök bevallotta, hogy hazugsággal szerezte a hatalmat, nem volt a demokráciára nézve az elmúlt harminc évben – jelentette ki a miniszter. A beszéd egyes részei szerinte még megfontolásra érdemesek is lehettek volna, ha nem egy „hazugságbeszédben” hangzanak el. Az, hogy Gyurcsány szerint elárulta az MSZP vezetése, nagy tanulság arra nézve, hogy vissza lehet-e engedni a szocialistákat a hatalomba, mert azt a pártot ezek szerint árulók irányítják – mondta.

A bevándorláson vesztek össze Sorossal

Lázár szerint az a konfliktus oka Soros Györggyel, hogy a bevándorlás ügyében a milliárdos a magyarok számára elfogadhatatlanul gondolkodik. Az nem demokratikus legitimáció, hogy sok pénze van – közölte a miniszter.

Nem lesz olcsóbb a dobozos

Lázár szerint az UHT tej áfáját azért nem lehet csökkenteni, mert csak fele származik magyar termelőktől, és nem is lehet egészséges a friss tejjel szemben az akár egy évig is eltartható termék.

Nem estek kétségbe

Lázár tagadta, hogy válságtanácskozást tartottak volna a gazdasági növekedés jelentős lassulása miatt. A miniszterekkel beszéltek erről, de konkrét döntések nem születtek.

Jó ötlet volt a

Lázár szerint jó üzlet volt a letelepedési kötvény, 200 milliárd forint forráshoz jutott vele az ország, piaci alapon védhető a biznisz.

Rondább lesz a cigi

Csúszik a dohánytermékek egységes csomagolása, mert az egyik dohánycég beperelte az ezt tervező országokat. Ugyanakkor a Philip Morris elbukta a pert, így nem marad el az intézkedés bevezetése.

Xenu

A Szcientológia Egyház tevékenységét figyelemmel követik a titkosszolgálatok – jelezte Lázár.

Fehérvári huszárok

Egyelőre nincs döntés arról, hogy a Honvédelmi Minisztérium Székesfehérvárra költözzön, de a tárca effektív irányítása ott van – magyarázta Lázár.

Háromszáz

Méltatlan azzal vádolni Magyarországot, hogy nem ad menedékjogot, az idén már háromszáz embernek adtunk – jelentette ki Lázár.

Minek ment oda?

Melyik magyar választó kérte meg Soros Györgyöt arra, hogy legyen Orbán Viktor direkt ellenzéke a világ másik országából? – kérdezte Lázár.

Ki mivel érvényesül?

Soros kapcsán az a kérdés, hogy valaki felhasználhatja-e a rendelkezésére álló pénzösszegeket arra, hogy saját meggyőződésének helyet csináljon, miközben annak nincs demokratikus legitimációja – mondta Lázár. Antidemokratikus, hogy valaki nem a rá leadott szavazatokkal, hanem a pénzével érvényesül – vélte.

Nem is baj, ha Soros támogat

Lázár azt mondta, senki nem mondta, hogy baj, ha Soros György ellenzéki szervezeteket támogat, csak az a lényeg, hogy lássunk tisztán. Nincs arról rendelkezésre álló információ, hogy Soros bármilyen törvénytelenséget követett volna el – jelentette ki a miniszter.

Orbán visszafizetné a Soros-ösztöndíjat

Ízléses-e, hogy Soros-pénzen tanult politikusok támadják Soros Györgyöt? – kérdezte a Népszabadság újságírója. Lázár azt mondta: Orbán, aki szintén Soros-pénzen tanult, azt mondta, hogy ha Sorosnak hiányzik ez a pénz, visszafizetik. Soros György azért adta az ösztöndíjat, hogy mindenki úgy gondolkodjon, mint ő? – kérdezte.

Nem sztori Kovács szerint a Soros-ösztöndíja

Kovács Zoltán kormányszóvivő azt mondta: az Átlátszó egyik „vendéglátó képesítéssel bíró, magát tényfeltárónak tartó újságírója” megkereste azzal kapcsolatban, hogy mennyi Soros-ösztöndíjban részesült, de szerinte a 2001 előtti civil életének semmi köze nincs ahhoz, hogy most milyen politikai feladatot végez. Szerinte ez nem sztori.

Szovjet atom is atom

Magyarország bármikor kiválthatja a Paks II beruházásra adott orosz hitelt, a kérdés az, hogy van-e az orosz ajánlatnál jobb. Ezt a felminősítés után kell vizsgálni – mondta a miniszter.

Csak orosz lehet az erőmű

Az utóbbi hónapokban közeledtek az álláspontok Brüsszellel a paksi bővítéssel kapcsolatban – mondta Lázár. A magyar kormány kezét megkötötte a korábban épült atomerőmű műszaki technológiája, egy orosz technológiával épült atomerőmű mellett egy másik atomerőmű üzemeltetésének felelősségét a miniszter szerint senki nem vállalná. Annak sincs értelme, hogy zöldmezős beruházásként, más területen építsenek fel új erőművet – mondta.

Nem baj, ha fideszes az ügyvéd

Minden állami szervezetnél az ügyvédek, tanácsadók, könyvvizsgálók kiválasztására szigorú szabályok vannak – mondta Lázár annak kapcsán, hogy a Klik által megbízott ügyvédek között több Fidesz-tag is van. Ha szabályos eljárás keretében választottak ki valakit, nem érheti hátrány amiatt, hogy Fidesz-tag, de emiatt előnyben sem lehet részesíteni – mondta.

Madárcsicsergés

Készít-e a kormány Gyurcsány Ferenchez hasonlóan az őszödi beszéd tizedik évfordulójára videót? – hangzott az Origo újságírójának kérdése. Lázár szerint Gyurcsány videója nem méltó válaszra.

Fogalma sincs, honnan tudják, ki cigány és ki nem

A ma bejelentett kötelezettségszegési eljárásokról Lázár azt mondta: konstruktív tárgyalásokat szeretne ezekben az ügyekben folytatni a kormány. Megjegyezte: a romák szegregációja ügyében civil bejelentésre kezdett eljárást az Európai Bizottság. A miniszter szerint értelmezhetetlen az eljárás, mert Magyarország egy gyermekről sem tartja nyilván a származását, nem lehet megmondani, hány roma gyermek van az iskolában, csak azt, hogy hányan vallják maguknak romának. Az Európai Bizottság nem a szegények, hanem bizonyos roma gyermekek hátrányos megkülönböztetése miatt indított eljárást – jelentette ki Lázár, de azt mondta: fogalma sincs, honnan tudja, hogy a gyerekek cigányok-e vagy sem.

Olvasói sztorik