Élő Belföld

Lázár: Orbán visszafizetné a Soros-ösztöndíját

De csak akkor, ha Soros szól, hogy kell neki az a pénz. A Kormányinfón kiderült az is, hogy a kormány nem készül videóval az őszödi beszéd tizedik évfordulójára, az UHT-tej eltarthatóságát pedig rejtélynek tartja a miniszter.

Túl vagyunk a jubileumon és az emberi teljesítőképesség korlátain is. Ez már az 51-ik Kormányinfó, ahol Lázár János és Kovács Zoltán elmondják, mit miért tesz a kormány. Valamint azt, hogy mi mögött áll Soros György.

Az M1 közvetítését itt tudják élőben követni. 

Több pénz

Lázár beszélt arról is, hogy jövőre 787 milliárd forintot fordítanak béremelésre, ebből 343-at kapnak a pedagógusok, 149-et az egészségügyi dolgozók. 2020-ban 1014 milliárdot tesznek majd ki a most eldöntött béremelések.

Most a sorosozás van soron

Nem hívják össze a nemzetbiztonsági bizottságot a Soros Györgyre vonatkozó titkosszolgálati információk miatt – árulta el Lázár. Szerinte a befolyásolási kísérletek nyilvánvalóak, de nem akarja túldimenzionálni Soros jelentőségét. Soros György rendkívül sok nyilatkozattal tisztelte meg a közvéleményt arról, hogy mit gondol a bevándorlásról, és mi ebben Magyarország szerepe – jelentette ki a miniszter. Úgy véli, Soros saját magát határozza meg Orbán Viktor „direkt ellenzékeként”.

Gyorsvillamos Kelenföldről?

Figyelembe veszik a pályaudvarok bezárása kapcsán a polgármesterek kérését is. Rendkívül nagy súllyal esik a latba a zöldfelület növelése, de mérlegelik Kelenföld és a Széll Kálmán tér összekötésének szükségességét is. Gyorsvillamos megvalósítása is felmerült. Olyan javaslat nem érkezett, ami a Déli hosszú távú fenntartására vonatkozna – mondta.

Ingyenhitel

A Magyar Fejlesztési Bank tíz év után lakossági hitelezésbe kezd, 700 milliárd forint fog kerülni a kkv-khoz uniós forrásból. A program keretében 1-600 millió forintnyi kedvező hitelt tudnak biztosítani 15 éves futamidőre, 0 százalék kamattal, amitől gazdasági növekedést remélnek. Családok, társasházak számára is biztosítanak hosszú lejáratú hiteleket energiakorszerűsítés céljára.

A rejtélyes tartóstej

Több tízezer liter cseh és szlovák UHT tejet kellett bevonni a boltokból, mert nem feleltek meg a magyar előírásnak – mondta Lázár, aki szerint friss tejet kellene inniuk a gyerekeknek, nem olyat, ami „rejtélyes okokból több hónapig eláll”.

„Magyarországra visszatoloncolni senkit nem lehet”

Magyarországra az EU tagországaiból 52 ezer bevándorlót szeretnének visszaküldeni – mondta Lázár. Azt mondta: azt kérik, mivel ezek az emberek Görögországon keresztül érkeztek, ne nekünk, hanem a görögöknek küldjék vissza ezeket az embereket. Az, hogy valaki nem regisztrált Görögországban, nem azt jelenti, hogy Magyarországra kellene visszatoloncolni – jelentette ki a miniszter. Németországból több tízezer embert akarnak visszaküldeni szerinte.

Legfontosabb

„Megtámadták a balosok” a kormány népszavazási kezdeményezését – hagyta el Lázár száját. Az elmúlt 25 év legfontosabb döntése lesz a népszavazás arról, hogy ebben az országban ki élhet, ki tartózkodhat – mondta.

Lázár a határon túli magyarokat is behívná, ha szükséges

A Fidesz álláspontja, hogy Magyarországnak nincs szüksége bevándorlásra, ha pedig Európának szükség van rá, az csak ellenőrzötten valósulhat meg. Az internacionalizmus elvei alapján működő Komintern álláspontja, hogy a bevándorlókat szét kell osztani az államok között – fejtegette Lázár. Ha Magyarországnak munkaerőre van szüksége, azt úgy kell megoldani, hogy a fiatalok több gyereket vállaljanak – mondta Lázár. Szerinte, mivel Magyarország önmagával határos, szükség esetén a határon túli területekről is be lehet hívni munkavállalókat.

Olvasói sztorik