Belföld

Nincsen keret a vérvizsgálatra a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikáján

Május elsejétől nem kérhetnek átfogó vérvizsgálatot a laboratóriumtól a Semmelweis Egyetem orvosai- adta hírül az RTL Klub Híradója szerdán este.

Törvénybe hozta nálunk az igazgató, hogy nincsen keret. Levettek negyven százalékot a klinika költségvetéséből, nem tudják finanszírozni, nem tudják kifizetni magyarul a labornak

– magyarázta az egyik alkalmazott a csatorna munkatársának.

Egy másik dolgozó elárulta, sokan panaszkodnak az új rendelkezés miatt. Mint fogalmazott, tegnap például volt két cukros betegük, akik kiskoruk óta odajárnak, de most nem vetethették le a vért.

Szó szerint közöljük a Semmelweis Egyetem reakcióját

“Valótlan az az információ, mely szerint nem kérhetnek teljes vérképet a szakorvosok a Semmelweis Egyetem I. Sz. Belgyógyászati Klinikáján. Semmilyen korlátozás nincs a teljes vérképek elrendelésében, amennyiben a szakorvosok ezek elkészítését indokoltnak tartják. A klinika laboratóriumi költségeinek csaknem kétharmada ugyanakkor a járóbeteg ambulanciák rendeléséből adódik. A szakrendeléseken számtalan olyan rutin vizsgálatot rendelnek el a járóbetegek ellátásakor, amelyek a háziorvosi ellátásban is biztosíthatóak, bármely laboratóriumban megbízhatóan elvégezhetőek, és a betegeknek eleve ilyen leletekkel, és azok értékelésével kellene érkezniük a speciális szakrendelésre. Ezeknek a dokumentumoknak a bekérése az ambuláns betegektől tehát semmiképpen nem sérti a betegek alapvető jogait és érdekeit. Az a legfontosabb cél, hogy a betegeket ne terheljék ismételt vizsgálatokkal, illetve, hogy azoknak a vizsgálatoknak az eredményét, amelyeket a háziorvosi praxisban már elvégeztek, hasznosítsák a szakrendeléseken.

A klinika vezetése messzemenően szem előtt tartja a betegek érdekeit, ugyanakkor arra törekszik, hogy az alapellátásban is elvégezhető vizsgálatok számát a szakmai szempontokat mérlegelve az ésszerűség mentén lehetőség szerint csökkentse. Ha a beteg olyan ellátásban részesül, amelynek gyógyszerelése a klinika speciális ellátásához kötődik, úgy az előírt rutin laboratóriumi kontrollokat továbbra is a klinikán végzik el.”

Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke szerint ha van is szabályozás, nem egyedi az eset.

Ennek kizárólag orvosszakmai indoka lehet. Etikátlannak tartjuk a beteg érdekében szükséges vizsgálatának bármilyen gazdasági okokból történő szabályozását.

Az egyetem az RTL Klubhoz eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, semmilyen korlátozás nincs a teljes vérkép elrendelésében, amennyiben ennek elkészítését a szakorvosok indokoltnak tartják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik