Belföld

Kövér büntetései miatt milliókat fizethet a magyar állam

A strasbourgi bíróság megállapította, hogy a házelnök megsértette az ellenzéki képviselők véleménynyilvánításhoz való jogát.

Kártérítést kell fizetnie a magyar államnak hét ellenzéki képviselő számára, ugyanis az Emberi Jogok Európai Bíróságának Nagykamarája kimondta: Kövér László házelnök megsértette a véleménynyilvánításhoz való jogukat azzal, hogy megbüntette őket, amiért a Parlament ülésén transzparensekkel fejezték ki tiltakozásukat a kormány intézkedései ellen.

2013. május 6-án a PM-es Karácsony Gergelyt 50 ezer forint, Szilágyi Pétert 185 520 forint pénzbüntetésre ítélte Kövér, mert előzőleg az ülésteremben egy „Fidesz – Loptok, csaltok, hazudtok” feliratú táblát tartottak fel Cséfalvay Zoltán nemzetgazdasági államtitkár mellett, aki épp a dohánykereskedelem átszervezéséről beszélt.

Ugyanabban az évben május 24-én Dorosz Dávidot és Szabó Rebekát büntették meg 70-70 ezer forintra, mert a trafiktörvény zárószavazásán egy „Itt nemzeti dohánymaffia működik” feliratú molinót mutattak fel.

A földtörvény júniusi megszavazása után pedig három LMP-s képviselőt, Szél Bernadettet, Osztolykán Ágnest és Lengyel Szilviát büntették 131-154 ezer forint közötti összegekre, mert aranytalicskát vittek a miniszterelnök elé és „Földrablás helyett földosztást!” feliratot tartottak fel.

A megbüntetett képviselők mind a strasbourgi testülethez fordultak. Tavaly az Emberi Jogok Európai Bírósága megállapította, hogy sérült a szólásszabadsághoz való joguk, a magyar kormány azonban a bíróság Nagykamarájánál fellebbezett.

Ugyanakkor a Nagykamara kedden megerősítette, hogy a büntetés megsértette a képviselők véleménynyilvánításhoz való jogát. Az ítélet szerint a büntetést vissza kell fizetni, ezen felül fejenként 12 ezer euró (3,8 millió forint) kártérítés is megilleti őket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik