close up of hand woman typing on smart phone
Belföld

Lehallgatták a Blikk újságíróját, hogy kiderüljön, ki „súg” neki

24.hu
24.hu

2016. 05. 13. 06:39

A lap szerint ez súlyosan sérti a forrásvédelem elvét, és törvénytelen is lehet.

A Blikk szerint lábbal tiporta a sajtószabadságot a rendőrség azzal, hogy lehallgatták egy munkatársukat, hogy megtudják, kik informálják a lapot. Mindez azután derült ki, hogy meggyanúsítottak egy rendőrt azzal, hogy „súgott” a Blikknek a novemberi érdi kettős gyilkosság kapcsán. A lap azt írja: olyan információkról volt szó, amelyet a helyszínen más médiumok is megszereztek, ennek ellenére hivatali visszaéléssel gyanúsították meg az érintett rendőrt.

Fridman Róbert, a megvádolt rendőr ügyvédje indítványozta, hogy tegyék nyílttá az újságíróra vonatkozó, titkosan begyűjtött információkat, ugyanis ha az adatgyűjtés törvénytelen volt, akkor az egész további eljárás is az.

A Társaság a Szabadságjogokért szakmai igazgatója figyelmeztetett: az újságírói források védelmet élveznek, mert csak így lehet hozzájutni bizonyos, a társadalom szempontjából fontos információkhoz. „Az informátor és az újságíró között fennálló bizalmi viszony védelemre tarthat számot” – figyelmeztetett Szabó Máté Dániel, aki azt is mondta, hogy az újságírót lehallgatni csak akkor lehet, ha vele szemben bűncselekmény gyanúja merült fel.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, aki egyébként a CÖF szóvivője, ugyancsak arra figyelmeztetett, hogy a sajtószabadság csak nagyon szűk körben korlátozható, a törvény pedig egyértelműen kimondja, hogy bizonyos kivételek mellett az újságíró nem vonható felelősségre információszerzés kapcsán.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

LONDON, ENGLAND - MARCH 22:  A member of the public is treated by emergency services near Westminster Bridge and the Houses of Parliament on March 22, 2017 in London, England. A police officer has been stabbed near to the British Parliament and the alleged assailant shot by armed police. Scotland Yard report they have been called to an incident on Westminster Bridge where several people have been injured by a car.  (Photo by Carl Court/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.