Belföld

Lehallgatták a Blikk újságíróját, hogy kiderüljön, ki „súg” neki

A lap szerint ez súlyosan sérti a forrásvédelem elvét, és törvénytelen is lehet.

A Blikk szerint lábbal tiporta a sajtószabadságot a rendőrség azzal, hogy lehallgatták egy munkatársukat, hogy megtudják, kik informálják a lapot. Mindez azután derült ki, hogy meggyanúsítottak egy rendőrt azzal, hogy „súgott” a Blikknek a novemberi érdi kettős gyilkosság kapcsán. A lap azt írja: olyan információkról volt szó, amelyet a helyszínen más médiumok is megszereztek, ennek ellenére hivatali visszaéléssel gyanúsították meg az érintett rendőrt.

Fridman Róbert, a megvádolt rendőr ügyvédje indítványozta, hogy tegyék nyílttá az újságíróra vonatkozó, titkosan begyűjtött információkat, ugyanis ha az adatgyűjtés törvénytelen volt, akkor az egész további eljárás is az.

A Társaság a Szabadságjogokért szakmai igazgatója figyelmeztetett: az újságírói források védelmet élveznek, mert csak így lehet hozzájutni bizonyos, a társadalom szempontjából fontos információkhoz. „Az informátor és az újságíró között fennálló bizalmi viszony védelemre tarthat számot” – figyelmeztetett Szabó Máté Dániel, aki azt is mondta, hogy az újságírót lehallgatni csak akkor lehet, ha vele szemben bűncselekmény gyanúja merült fel.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, aki egyébként a CÖF szóvivője, ugyancsak arra figyelmeztetett, hogy a sajtószabadság csak nagyon szűk körben korlátozható, a törvény pedig egyértelműen kimondja, hogy bizonyos kivételek mellett az újságíró nem vonható felelősségre információszerzés kapcsán.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik