close up of hand woman typing on smart phone
Belföld

Lehallgatták a Blikk újságíróját, hogy kiderüljön, ki „súg” neki

24.hu
24.hu

2016. 05. 13. 06:39

A lap szerint ez súlyosan sérti a forrásvédelem elvét, és törvénytelen is lehet.

A Blikk szerint lábbal tiporta a sajtószabadságot a rendőrség azzal, hogy lehallgatták egy munkatársukat, hogy megtudják, kik informálják a lapot. Mindez azután derült ki, hogy meggyanúsítottak egy rendőrt azzal, hogy „súgott” a Blikknek a novemberi érdi kettős gyilkosság kapcsán. A lap azt írja: olyan információkról volt szó, amelyet a helyszínen más médiumok is megszereztek, ennek ellenére hivatali visszaéléssel gyanúsították meg az érintett rendőrt.

Fridman Róbert, a megvádolt rendőr ügyvédje indítványozta, hogy tegyék nyílttá az újságíróra vonatkozó, titkosan begyűjtött információkat, ugyanis ha az adatgyűjtés törvénytelen volt, akkor az egész további eljárás is az.

A Társaság a Szabadságjogokért szakmai igazgatója figyelmeztetett: az újságírói források védelmet élveznek, mert csak így lehet hozzájutni bizonyos, a társadalom szempontjából fontos információkhoz. „Az informátor és az újságíró között fennálló bizalmi viszony védelemre tarthat számot” – figyelmeztetett Szabó Máté Dániel, aki azt is mondta, hogy az újságírót lehallgatni csak akkor lehet, ha vele szemben bűncselekmény gyanúja merült fel.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, aki egyébként a CÖF szóvivője, ugyancsak arra figyelmeztetett, hogy a sajtószabadság csak nagyon szűk körben korlátozható, a törvény pedig egyértelműen kimondja, hogy bizonyos kivételek mellett az újságíró nem vonható felelősségre információszerzés kapcsán.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Picture taken on June 25, 2013 in Aachen, western Germany, shows British actor and UNICEF Goodwill Ambassador Roger Moore and his Danish wife Kristina Tholstrup waving from a carriage as they visit the CHIO World Equestrian Festival.
Moore, who will forever be remembered for playing the womanising superspy James Bond, died May 23, 2017, aged 89, his family announced in a statement. / AFP PHOTO / dpa / Henning Kaiser / Germany OUT
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.