Belföld

Orbán: „az egy öreg kommunista”

A magyar miniszterelnök nagyon kiakadt a brüsszeli javaslatra, amivel megoldanák a menekültválságot. Csacskaság, olaj a tűzre, sértegetés, lenézés.

A kötelező betelepítési kvótáról kérdezi a Kossuth rádió műsorvezetője Orbánt. A kormányfő szerint ez nem jogi vita, Magyarországon vannak, akik azt akarják, hogy nagy számban telepítsenek be „idegeneket közénk”, ők meg nem.

Ha a nemek győznek, akkor meg kell állítani Brüsszelt. Orbánnak is van nemmondási felhatalmazása Európában, de ha tízmillió magyar mondana nemet, akkor annak nagyobb súlya van. A miniszterelnök szerint egyébként más uniós tagállamok is rá fognak jönni, hogy a magyar út a helyes.

Brüsszelt nem lehet mással megállítani, csak népszavazással.

A mostani népszavazás a jövőbeli betelepítésekre vonatkozik, a múltra vonatkozót bíróságon támadták meg.

Nem babra megy

A mostani EU-s döntés a kormányfő szerint egy kész tévedés, már nem babra megy a játék, Brüsszel elkötelezett a kényszer-betelepítés mellett, de ha valakinek a veséje fáj, nem a szívét kell gyógyítani, Brüsszelben a határok védelméről kellene dönteni.

Nem szabadna beengedni senkit ellenőrzés nélkül.

Egy gyomorszájra mért ütés, egy lórúgás, a felháborodást nehéz civilizált formába önteni, hebeg Orbán, arra vonatkozólag, hogy egy menekült be nem fogadása után negyedmillió eurót kellene fizetni.

Egy magyar ember négyezer eurót ér Brüsszelnek, egy migráns 250 ezret, számolgatott a kormányfő, hogy mennyit kap az ország az uniótól.

Orbán szerint ez sértés, ez lenézés, Brüsszel nem ismeri a világot. „Hallottam már ilyen csacskaságot”, de az meglepte, hogy ez a hivatalos javaslat a Bizottság részéről.

Ennél erősebb propaganda Európa ellen még nem történt.

A korábbi NATO-főtitkár nemrég arról beszélt, szerinte ma Magyarországot már nem venné fel a közösség a tagjai közé, Juncker is támadta az országot. De mit szól ehhez Orbán?

Ez még inkább olaj a tűzre, hiszen a legszolidárisabb magatartást mi, magyarok mutattuk a menekültválság idején.

Csak ő van annyira européer, hogy nem számlázta ki a költségeket, például a kerítés építését.

A korábbi NATO-főtitkárra, Javier Solanara meg azt mondta:

„Az egy öreg kommunista.”

Vannak elmebeteg javaslatok ma Brüsszelben, de Orbán azért nem pesszimista, hiszen az „európai nemzetek, köszönik szépen, jól vannak”, az EU-t meg majd megreformálják.

Leszögezi: urai a helyzetnek.

De hogy mi lesz a magyar válasz Brüsszelre? Majd a magyar néphangulatot megpróbálják formába önteni.

Pénzek, számok

A költségvetésről azt mondta, a nyugdíjasokkal például már évekkel ezelőtt kötöttek egy szerződést, mert korábban „folyamatosan csonkolták őket”, de ez nem az az ország, ahol az ember azt érezné, valaha is visszakap bármit, amit korábban elvettek tőle. De a számok azt mutatják, van nyugdíjemelés.

A költségvetés összességében feszes, a strukturális hiány miatt pedig nem fog kiigazítást kérni Brüsszel a kormányfő szerint.

A büdzsé nyertesei a családok, de ez nem futballmeccs, hogy legyenek vesztesek is. A műsorvezető szerint az önkormányzatok lehetnének azok.

De Orbán szerint majd mindenki lép egyet előre.

Kiemelt kép: MTI / Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik