Belföld

Kézi vezérlésről beszélt az MTI kirúgott tudósítója

Kárpáti János azt mondta: nem mehetett Orbán Viktor brüsszeli sajtóeseményeire, miután olyat kérdezett tőle, amit nem egyeztetett előre.

Az MTVA-ban dolgozóknak ajánlatos a feletteseikkel előre egyeztetni arról, hogy milyen kérdéseket tesznek fel a kormány tagjainak – ezt mondta az MTI idén elbocsátott EU-s tudósítója egy öncenzúráról szóló brüsszeli konferencián, amiről az Eurológus számolt be.

Kárpáti Jánost, aki 1981 óta dolgozott a Magyar Távirati Irodánál, tavaly hívták vissza Brüsszelből, majd néhány hónapra rá el is bocsájtották. Azt mondta: csak találgatni tud, mi lehet az oka a kirúgásának, de feltűnő, hogy egy tavaly májusi sajtótájékoztató után úgy osztották be, hogy ne mehessen el többször Orbán Viktor brüsszeli sajtómegjelenéseire. Ugyanis feltett egy kérdést a miniszterelnöknek, amit nem egyeztetett előre.

A volt tudósító azt mondta: az ő esete nem elszigetelt, más tudósítókat és szerkesztőket is lecseréltek az elmúlt években. „Nem akarom magam áldozatnak érezni, inkább felszabadultnak érzem magam” – jelentette ki. Azt is elmondta: gyakran érkeztek kérések felülről, hogy mit kérdezzenek és mit ne. Kárpáti úgy vélte: „ez nem közmédia, hanem kormánymédia, pedig a kettő nem kellene, hogy ugyanaz legyen.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik