Belföld

Matolcsy pénzszórása elmekórtani eset

Az MNB-alapítványok körüli botrány újabb aspektusa.

Bod Péter Ákos is megszólalt az egyre terebélyesedő MNB-botrányban. A jegybank egykori elnöke nagyon érzékletesen fogalmazott a Klubrádióban.

 

Ha én ezzel előállok, valószínűleg elmeorvost hívnak, mert ilyesmi nem jut eszébe az embernek. 

A professzor persze rögtön hozzátette, neki jegybankelnökként sosem jutott volna eszébe, hogy olyan ötletekkel álljon elő, mint Matolcsy György az alapítványi pénzekkel. Arra van példa, hogy szponzorációért megkeresik az intézményt, olyankor valóban létrehoznak egy alapítványt és a jegybankelnök megbíz néhány tisztességes embert, hogy osztogasson támogatást. De ezek maximum tízmilliók, nem tíz- vagy százmilliárdok.

És milyen nyereség?

A közgazdász szerint emberileg akár még az is magyarázható, ha valaki szembesül azzal, hogy elszórta a közpénzt, akkor el akarja titkolni. Bod Péter Ákos ezt már a 168 Órának mondja. Meg azt is, hogy az ügyet most az tette kivételessé, hogy ehhez az Országgyűlés asszisztált. A professzor szerint az sem igaz, hogy az MNB a nyereségét költötte volna, hiszen az csak az néhány tízmilliárd lehet, ami a büntetések kiszabásából folyt be.

Az árfolyamnyereség nem ilyen, mert nyereség csak lezárt ügy után lehet, az árfolyammozgások miatt azonban az MNB könyvében lévő összegek naponta változnak. Ha a jegybank egy devizaügyleten keres, akkor a pénznek egy alapba kellene kerülnie. Ha interveniál, és ezzel vesztesége keletkezik, akkor a költségvetés kifizeti a különbözetet. A jegybanknak – ha technikai okokból – mégis nyeresége keletkezik, és a pénzt realizálta is, azt be kell fizetnie.

Tiltott támogatás

A hetilap online változata korábban azt írta, hogy az MNB hiába tagadja, a jelek szerint nyereségcél miatt alakította a monetáris politikát, az erős forint mellett feltöltött devizatartalék ugyanis egyre többet ért a forint gyengülése miatt, az MNB 2014-es összevont eredménykimutatásában a devizaárfolyam-változásból származó eredménynél 511 milliárdot tüntettek fel.

Nemcsak az EU működéséről szóló szerződés, hanem a magyar jegybanktörvény is kategorikusan tiltja a monetáris finanszírozást, az MNB-alapítványok mégis százmilliárdos tételben vásárolták fel a magyar államkötvényeket. Erről Magyar György ügyvéd korábban az ATV-ben azt mondta, a tiltott finanszírozás miatt újabb kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarország ellen.  

 

 

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik