Belföld

Gallóné elmondta, ki volt a mai nap legszerencsétlenebb diákja

Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke a mai sajtótájékoztatón azt mondta, még nem tudják, hogy a sztrájk eredményes volt-e, majd a tárgyalások eldöntik, de a szakszervezet sikeresnek érezte, bár ellenszélben kellett végigvinniük. Szerinte nagyon sokan és sokféleképpen próbálták ezt a sztrájkot akadályozni.

A mai nap üzenete szerinte elsősorban az összetartozás és a szolidaritás volt. Az összetartást a tanárok, a szolidaritást pedig a társadalom mutatta meg. Gallóné külön kiemelte az Egyéni Függetlenség és Felelősség Fórumot, amely külön szolidarított mellettük.

24960 ember vett részt és 1185 intézményben volt sztrájk, de még nem mindenhonnan kapták meg az adatokat, ezért ez a szám még tovább növekedhet. De a PSZ csak a Klik adataiból tájékoztatódhat, és még az óvodák adatait sem tudja.

Gallóné megköszönte a tanároknak, hogy vállalták azt a felelősséget, hogy tüntessenek. Azt mondta, a kormány az oktatást segítő munkatársaknak egy egyszeri, hetvenezer forintos kiegészítést adott volna, amelyet azért nem fogadtak el, mert egyrészt keveslik, másrészt csak azokra vonatkozna, akiket a Klik alkalmaz, és ebbe a körbe nagyon sokat nem tartoznak bele.

Voltak olyan intézmények, ahol olyan értelemben volt 100 százalékos a részvétel, hogy a sztrájkban a teljes dolgozói kar részt vett. Volt persze olyan is, ahol megoszlott a tanári kar, voltak, akik dolgoztak, voltak, akik sztrájkoltak. Gallóné szerint volt olyan iskola, ahol minden szülő tiltakozott, egyetlen gyereket küldtek be tanulni az iskolába, az is a polgármester gyereke volt. Neki a tanári kar minden órát megtartott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik