Belföld

Az AB szerint oké egyes magyarok hátrányos megkülönböztetése

alkotmánybíróság (alkotmánybíróság, )
alkotmánybíróság (alkotmánybíróság, )
Nem tartotta fairnek egy angliai magyar, hogy ő nem szavazhat levélben, egy erdélyi magyar bezzeg igen, ezért az AB-hoz fordult. A bíróság szerint nincs ezzel gond.

Egy Angliában élő magyar még 2014-ben nyújtott be panaszt az Alkotmánybíróságra, mert ahogy írta, neki bonyolult procedúra szavazni, csomót kell utaznia, csomó pénzt kell elvernie, hogy eljusson a magyar külképviseletre. Pedig akár levélben is szavazhatna, mint a határon túli, pl. erdélyi magyarok. A panaszos nem értette, hogy egy környéken élő magyart miért illet meg több jog, mint egy messzebb lakót – írja a Hvg.hu.

Az AB azonban 8:5 arányban elutasította a panaszt, nem találta alkotmánysértőnek azt. A bírák szerint az angliai magyarnak azért más a helyzete, mert neki van magyarországi lakcíme, míg egy erdélyinek nem feltétlenül van. A bírák azzal indokolták a döntést, hogy akinek állandó hazai lakhelye van, az “közvetlenebb és erősebb” kapcsolatban áll a magyar állammal.

Hivatkoztak Navracsics Tibor miniszter korábbi szavaira is, miszerint nem ellenőrizhető, ha valaki külföldön van a választás napján. Ez azt jelenti, hogy

a választópolgár következmények nélkül tehetne akár olyan hamis tartalmú nyilatkozatot, mely szerint a szavazás napján külföldön tartózkodik.

Ez Navracsics szerint sértené a választás tisztaságát, könnyebb lenne így szavazatot vásárolni és sérülhetne a szavazás titkossága. Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke is így érvelt, bár ő elismerte, hogy visszaélés az ő esetükben is történhetne (de ez nem baj, mert szerinte kevesebben vannak).

Az AB szerint az Országgyűlés engedheti a külföldön élőknek a leveles voksolást, de ezt nem írják elő kötelezően. Öt bíró tehát nem fogadta el az érvelést, Czine Ágnes, Lévay Miklós, Pokol Béla, Stumpf István és Szalay Péter nemmel szavazott. Stumpf indoka a legérdekesebb, szerinte diszkriminatív a mostani szabályozás:

Határozottan meg vagyok győződve arról, hogy a törvény indokolatlanul korlátozza a magyarországi lakcímmel rendelkező, a szavazás napján külföldön tartózkodó választójogosultak választójogát, vagyis diszkriminálja őket. Azokat a magyar állampolgárokat, akik immár jelentős számban (nem ritkán kényszerűségből) hagyják el hazájukat, hogy hosszabb-rövidebb ideig külföldön éljenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik