Belföld

Szijjártó: több adót fizetnek az angliai magyarok, mint segélyt igényelnek

Londonban beszélt a külügyminiszter arról, mennyire derekasan melóznak a kinti magyarok.

A Nagy-Britanniában dolgozó 55 ezer magyar többet fizet be a helyi adórendszerbe, mint amennyi szociális juttatásban részesülnek – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter brit statisztikai adatokra hivatkozva a Sky News hírtelevíziónak csütörtök este Londonban adott interjújában.

A Reutersnek nyilatkozva a miniszter felhívta a figyelmet: ha Nagy-Britanniának megengednék, hogy korlátozza az uniós állampolgárok szociális ellátását, az “komoly kérdéseket” vetne fel azzal kapcsolatban, vajon az Európai Unió többi nagy tagállama nem akarná-e követni a példáját.

“Tiszteletben tartjuk minden ország jogát ahhoz, hogy csökkentse a visszaélés lehetőségét szociális rendszerével. De a diszkriminatív szabályozás elfogadhatatlan a számunkra.”

A miniszter mindkét interjújában beszélt arról, hogy a visegrádi országok a jövő héten közös álláspontot alakítanak ki a kérdéssel kapcsolatban. A hírtelevíziónak hangsúlyozta, hogy a szociális kérdésekről nagy óvatossággal kell tárgyalni.

Szijjártó az EU-tagságról megrendezendő brit népszavazásról azt mondta, hogy Nagy-Britannia nélkül az Európai Unió sokkal gyengébb lenne, mint jelenleg. Kijelentette, Magyarország egyetért Nagy-Britanniával abban, hogy az erős unió csakis erős tagállamokra épülhet, hogy a tagállamok politikájának a versenyképességet és a bürokrácia csökkentését kell megcéloznia, hogy az unióban az eurózóna országai mellett azoknak is jól kell érezniük magukat, amelyek nem tartoznak az övezethez, és hogy meg kell erősíteni a nemzeti parlamentek szerepét – írja az MTI.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik