Belföld

Szoptatás – itt tart a parlament

Mi van?! - ezt kérdi Kövér László. Böde Danit a Házba! A bárányok legelnek.

Mi van?!… Várom, hogy csönd legyen!… Önök egyszerűen alkatilag képtelenek arra, hogy öt percig csendben legyenek!

Kövér László akadt ki így fél kettő körül a vasárnapi boltzár visszavonása fölötti balos, féktelen patkóörömön. A viháncolást megértjük, hiszen sok év sikeréhségétől megviselt képviselőcsoport ül a pártelnök mögött.

Győzött a demokrácia és győzött a Magyar Szocialista Párt!

Ez az MSZP-s Tóbiás József hivatalos, napirend előtti értékelése.

Fotó: Mómus Márton
Fotó: Mónus Márton

Tóbiás szerint „önbeismerő vallomás”, hogy míg múlt pénteken Lázár János miniszter arról beszélt, bele kell állni a népszavazási kampányba, a kormányfő pedig „gondolkodott a kérdésen”, ehhez képest hétfő délelőtt meghátrált a kabinet.

Mindig kell a kaviár

Tóbiás úgy ítéli, „helyzet van”, vizsgálat kell, felelősök felmutatása (például: kik voltak azok a kopaszok a választási iroda előtt, ki küldte őket oda?), plusz az is, hogy a hatalom „végre az emberek problémáival” (egészségügy, oktatás) foglalkozzék.

Ha van társadalmi akarat, önök leválthatók, és le is fogja váltani önöket a nép.

Ide lyukadt ki Tóbiás.

Rogán erre azt mondta, arra kapták mandátumukat, hogy „az emberekkel kormányozzunk”.

A Fidesz meghallgatta az emberek véleményét, s meghajolt előtte, bezzeg a szocik a maguk idejében kétszer is hagyták népszavazásig fajulni az aktuális vitát, „nem hallgattak az emberekre”.

Fotó: Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton

Tóbiás csupán a második volt a napirend előttizők sorában, hiszen panamázással kezdődött a mai parlament: Schiffer András azt fejtegette a múlt héten kirobbant világbotrány kapcsán, hogy Magyarország a mai napig 242 milliárd dollárt veszített a honi offshorozáson, ami az államadósság két és félszerese. A zöld konklúzió szerint, ha az a pénz az országhatáron belül marad, nem lett volna szükség egyetlen megszorítócsomagra sem.

Schiffer üt mindkét oldalra: kaviárbaloldali pártpénztárnokot és pénzkimentő jobbos volt képviselőt emleget, a letelepítési offshore-biznisz mögött Andy Vajna offshore-ozását látja felsejleni.

Majd rögzíti: az LMP mostanáig háromszor terjesztette be törvényjavaslatát az offshorozás megszüntetésére, s megteszi negyedszer is.

Ezt tegyük legelőre

Rogán Antalé volt a válasz: ígéri, a kormány kivizsgálja az offshore összes magyar szálát, különös tekintettel a szoci (Boldvai volt pártpénztárnok) cérnára.

A bárányoknak joguk van legelni a réten, de ha jön a farkas, a bárányokat beterelik a karámba. Ha valamelyik juh továbbra is legelni akar, akkor bajba kerülhet.

Az Esopust alakító Harrach Péter fabulált ekképpen annak kapcsán, hogy hamarosan terrorellenes passzusokkal bővül az alaptörvény. A legfőbb kádéenpés kissé konkretizálva a témát azt is megjegyezte:

Valamelyest vissza kell fognunk az emberi jogok érvényesülését.

Végül a boltzárslussz kapcsán azon szomorkodott, hogy „valakinek nem szempont”, hogy a kereskedelmi dolgozók vasárnap pihenhessenek.

Fotó: Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton

Neki is Rogán Antal válaszol, és a kétharmados terrortörvény támogatását javasolta az összes frakciónak, a boltzárról pedig azt mondta, kéri a munkaadókat, egyetlen dolgozót se kötelezzenek akarata ellenére vasárnapi munkára.

Kósa Lajos ehhez azt tette hozzá, hogy a szocik a vasárnapi boltzár egy évvel ezelőtti bevezetésekor:

Villámgyorsan megtalálták a multik akolmeleg ölelését.

Mégpedig azzal, hogy magukra hagyták a vasárnapi pihenésre vágyó dolgozó magyarokat.

A Fidesz frakcióvezetője a szakszervezeteket is kritizálta:

Nekik más volt fontosabb, máshonnan jön a lóvé.

Értsd: az érdekvédőket lefizették a nemzetközi nagyvállalatok. Szerencsére kormány most azonnal „az emberek mellé áll”, és tárgyalást kezdeményez „az embereket cserbenhagyó” szakszervezetekkel. (Ezzel a minősítős belépővel nyilván sikeres konzultációknak néznek elébe.)

A juhon túl

Még egyetlen órája sem tartott a parlamenti ülés, amikor Rogán túllépett panamán, boltzáron, s már – Kósa napirend előttijére reagálva – migránsozott, pontosabban a kényszer-betelepítés ellen ágált.

Fotó: Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton

Az interpellációkat a szoci Burány Sándor kezdte „elbukhatjuk a teljes adósságcsökkentést?” címmel, az állami Eximbank hitelkihelyezési gyakorlatát fumigálva.

Én azt gondolom, az MSZP helyében az államadósságról inkább hallgatnék.

Ez Tállai államtitkár válaszának esszenciája. Hagyjuk a részleteket.

Fotó: Mónus Márton
Fotó: Mónus Márton

A zöld Szél Bernadett azt kifogásolta, hogy a Háda nevű vállalkozás 338 millió forint állami támogatást kapott egy elvileg kisvállalkozások segítését célzó közalapból, s ez az ügylet:

Messziről bűzlik.

Szél és szél

Hadd illesztjük ide egy közepesen bonyolult képzettársítással a szoci Gúr Nándor mondatát, melyet az agyelszívást karcoló interpellációja végén alkotott a képviselő.

A népakarat el fogja önöket söpörni, mint szél a szemetet!

Még mindig az interpellációk amazonasában a jobbikos Sneider Tamás szociális kártya bevezetését sürgette azt emlegetve föl, hogy számos család „élvezeti cikkekre” fordítja azt a pénzt, amit az állam gyereknevelésre utalt szociális segély címen.

Szociális kártya nincs, de nem biztos, hogy nem is lesz.

Rétvári Bence válasza szólt így, de konkrét időpont nem hagyta el az államtitkár ajkát. (Értsd: nem lesz szociális kártya.)

A kormány halálra dolgoztatja a férfiak egyharmadát, csak azért, hogy ne kelljen nekik nyugdíjat fizetni.

Ez a jobbikos Lukács László szövege.

Síron túl

A képviselő követelte, hogy ne csak a nők, hanem a férfiak is visszavonulhassanak negyven év munkaviszony után.

Az államtitkári válasz – mit a családügyi Veresné Novák Katalin prezentált – azt emeli ki, hogy a kormány még a mi idősödő társadalmunkban is növelte a nyugdíjak reálértékét, és tessék örülni annak, hogy legalább a nagymamák hamarább otthon maradhatnak unokázni, segíteni családjukat.

Nincs hét, hogy ne atomozzon a zöld Szél és a narancs Lázár János, most sem volt ez másként, de csak azért sem írjuk le, amit hetente leírunk.

Meddig hergeli még a balliberális ellenzék a budapesti lakosságot a Városliget megújítása ellen?

Ezt a fideszes Manninger Jenő kérdezte ezt Balog emberi minisztertől.

Ami nagyjából olyan, mintha Böde Daninál (Fradi, ha valaki nem tudná) érdeklődnénk, a hétvégén a felcsúti Pekár miért hagyta ki a tizenegyest az Újpest-Felcsút meccsen.

Jut eszünkbe egy másik, szintén közepesen bonyolult képzettársítással, hogy tudják, mit mondott erről a felcsúti Fiola a Metró újságnak? Ezt:

Legközelebb más próbálkozik.

Közben Kövér házelnök elhagyta a show-t, helyét Latorcai János alelnök vette át a pulpituson.

Apa apátia

Latorcai fülét is zavarta a zaj, ami impulzivitás helyett rezignációt váltott ki belőle, s amikor már a csengőkongatás sem segített, így fordult egy sokgyermekes apa apátiájával a Jobbik-frakció felé:

Novák Előd képviselő úr miért kényszerít arra, hogy figyelmeztetésben részesítsem?

És még egy, önbizalomtól duzzadó duma.

Menjenek ki a folyosóra, ne bujkáljanak a hitelkárosultak elől!

Ezt meg Z. Kárpát Dániel javasolta a fideszeseknek, utalva arra, hogy a karzaton bebukott devizahitelesek ültek épp, olyan emberek, akiket nyilván a Jobbik segített be erre a látogatásra a Házba. Z. Kárpát szerint meg kell hosszabbítani a devizahiteles otthonokra vonatkozó kilakoltatási moratóriumot, mert “tizenötezer ingatlan van veszélyben”.

Szopi

Egyebek mellett „a cigányság népességrobbanása” miatt egyre kevesebb aktívnak kell eltartania a nyugdíjasokat. Novák Előd beszélt erről, majd fájlalta, hogy bár a tápszereket támogatja az állam, ám a szoptatást segítő eszközöket nem.

Interpellációját cuki mondattal zárta:

Nagy szakértőjévé váltam a szoptatásnak!

Miniszterelnök úr, önnek strómanja-e Mészáros Lőrinc?

Vona Gábor tette föl ma ezt az azonnali kérdést Orbán Viktornak. Majd állattani ismereteit fitogtatva figyelmeztetően hozzáfűzte: „Hazug embert hamarabb utolérik, mint a félszemű kuvaszt.”

„Ön a diktatúra ellen küzdött, s mivé lett mára?” – így Vona, aki azt is javasolta, „mondjunk le a mentelmi jogunkról, s döntse el a bíróság, kicsoda Mészáros Lőrinc, kicsoda Orbán Viktor, kicsoda Vona Gábor”.

Sosem volt, sosem lesz semmiféle strómanom. Sosem voltam vagyonos ember, most sem vagyok, nem is leszek… Minden ettől eltérő állítást határozottan visszautasítok.

Ez Orbán válasza. A kormányfő szomorú attól, hogy a kabinetjének tagjai „hétről hétre kénytelenek eltűrni, hogy bűncselekménnyel vádolják őket ellenzékiek”.

Pofátlanságok

Szintén az azonnalik között Schiffer András vezette fel, hogy bár a Fidesz 2009-ben hadat üzent a pofátlan jövedelmeknek, most mégis „megint be akarják terjeszteni azt a pofátlan törvényt”, ami emeli az állami vezetők, köztük a jegybankelnök bérét.

MTI Fotó: Illyés Tibor
MTI Fotó: Illyés Tibor

A miniszterelnök azzal ugrott félre a szembesítéstől, hogy a válság idején spórolni kellett, most viszont versenyképessé kell tenni az állami topszférát, ugyanis még a V4 –átlagnál is kevesebbet keres egy magyar főfőnök.

Burzsoá zsarnokot innen elűűűűz

Az azonnali kérdésekbe, pontosabban azok megválaszolásába a miniszterelnök is beszállt.

Vajon offshoroztak-e fideszesek? Erről a jobbikos Szilágyi György informálódott Orbánnál, úgy vélve:

A miniszterelnökhöz közeli offshore-lovagok vannak az országban, és mindent megtehetnek.

Szilágyi György követelte, a vizsgálatok terjednek ki Andy Vajna cégeire, valamint „a letelepedési kötvényekkel üzletelő” magyar offshorosokra is.

Orbán érzelmesen kezdte válaszát, elárulta, „mindig lehangol, ha egy tiszteletre méltó képviselőtársam tájékozatlanságról tesz tanúbizonyságot”, majd közölte, az elmúlt években negyvennégyezer céget vizsgáltak át, csekkolandó, hogy valóban a hivatalos tulajdonos áll-e a mögött.

A minapi botrány kapcsán arról beszélt a kormányfő, hogy „ma tartott ülést a nemzetbiztonsági kabinet, nyomozócsoportokat hoztunk létre a NAV-nál és a rendőrségnél…reméljük, lesznek eredmények”. Ezt, mármint az eredményességet még azt sem vetheti vissza, hogy a szocik volt pénztárnoka, „Boldvai László ügyében az osztrák ügyészség nem ad ki információt”.

Idézzük a miniszterelnököt:

A magyar állam számára világos szabályok vannak arra, kivel lehet üzletet kötni. És mi ezeket a szabályokat be is kell tartani. Három napja derült ki a panamai ügy, megértem, hogy türelmetlen, de arra kérem, adjon még nekünk egy-két hetet.

Schiffer Andrással is offshore-ügyben akasztott tengelyt a miniszterelnök. A zöld politikus kiseprűzné az offshorozókat az országból, és úgy véli, Orbán személyesen felelős azért, hogy az általa életre hívott nemzeti burzsoázia hol adózik jövedelme után.

A mi közösségünk nem kommuna, nem kibuc. Mindenki a maga döntéseiért vállalja a következményeket.

Így szólt a kormányfő válasza. Orbán szerint abszurd, hogy felelősséget kellene vállalnia mások döntéseiért, azt azért megjegyezte, hogy „mindenkinek ott kell adózni, ahol az ember megkereste azt a pénzt”.

Amúgy a miniszterelnök nem szereti a nemzeti burzsoázia kifejezést, mert azt „a kommunisták hurcolták be az országba, hogy aztán a burzsoának nevezetteket kihurcolják az országból”.

Ezt az azonnalik végén árulta el, majd elköszönt a t. Háztól, mely eztán törvényjavaslatokat húzott maga elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik