Belföld

Gőzhengerként dübörög az MSZP a népszavazás felé

tóbiás és botka (Array)
tóbiás és botka (Array)
A Tóbiás-Gőgös-Nyakó tengely sajtótájékoztatón örvendezett a Fidesz meghátrálásának, miközben kivezényelt ellentüntetők IMF-banditázták őket.

A választás szabadságáról szól a háromigenes népszavazás, ami annak kifejezése, hogy az emberek nem elégedettek a dolgok alakulásával – jelentette ki az MSZP elnök-frakcióvezetője pénteki veszprémi sajtótájékoztatóján.

Tóbiás József arra utalt, hogy párttársa, Nyakó István, akinek a vasárnapi boltzár eltörlésével kapcsolatos népszavazási kérdését szerdán hitelesítette a Kúria, korábban egyeztetett a földügyben népszavazást kezdeményező Gőgös Zoltán MSZP-elnökhelyettessel és az állami bérplafonról népszavazási kérdést benyújtó Kész Zoltán független képviselővel, hogy közösen gyűjtik össze a kérdésenként szükséges 200 ezer aláírást.

Az MSZP elnöke azt mondta, hogy az elmúlt öt évben a hatalom korlátozta az embereket abban, hogy a saját ügyeiket érintő kérdésekben véleményt mondjanak. Nem kérdezték meg az embereket akkor, amikor úgy döntöttek, hogy elveszik az állami tulajdonban lévő földeket, arról sem kérdezték meg őket, hogy rendben van-e az, hogy míg a magyar átlagjövedelem nem éri el az európai átlagot, addig milliós fizetéseket adnak saját maguknak, és arról sem, hogy egyetértenek-e a vasárnapi zárva tartással.

Már akadályoz a kormány

Tóbiás szerint a kormány keresi a jogi lépéseket, hogy megakadályozza a népszavazást, de a választók szeretnék elmondani, hogy mit gondolnak ezekről a kérdésekről. Gőgös Zoltán, az MSZP elnökhelyettese azt mondta, hogy a kormány nem tanult korábbi hibáiból. A négyzetméterenkénti tízezer forintos helypénz kiszabása, valamint annak szabályozása, hogy hol lehet aláírást gyűjteni, a demokrácia sárba tiprása. Gőgös szerint “a termőföld rablása ellen minden eszközzel fel kell lépni”, ennek leghatározottabb eszköze, ha az “ország mondja ki ellenvéleményét”.

Nyakó úgy fogalmazott, hogy a vasárnapi zárva tartás három szabadságról szól. Egyrészt a vásárlók szabadságáról, akik szabadon dönthetnek arról, hogy szeretnének-e vásárolni vasárnap. Ezen kívül a bolti eladók szabadságáról, akik eldönthetnék, hogy otthon maradnának-e vagy esetleg dupla bérért vagy egy szabadnapért dolgoznának vasárnap is. Harmadrészt a vállalkozók szabadságáról szól a választás, akik szintén dönthetnének arról, hogy bezárják-e boltot vagy nem.

Nyakó kijelentette: megkezdődött a Fidesz visszavonulása, hiszen a miniszterelnök bejelentette, hogy konzultálni fognak a kérdésben az érdekvédőkkel. Kifogásolta, hogy ezt a lépést nem korábban tették meg, majd arról beszélt, hogy “ki fogják nyitni maguktól vasárnap az üzleteket”, mert egy “despotikus hatalom” nem viseli el azt, hogy a nép a szemébe vágja, hogy rossz döntést hozott.

A sajtótájékoztató előtt az Új Nemzedék Központ tagjai “Független és Kész” valamint IMF-banditák feliratú táblákkal vonultak fel.

A vasárnapi boltzár elleni népszavazási kezdeményezéssel és a másik két népszavazási kezdeményezéssel – a föld állami tulajdonban tartásával és a bérplafon kérdésével – jött létre a párt háromigenes népszavazás beadványa. Az MSZP így pár nap múlva elkezdheti az aláírásgyűjtést, 120 nap alatt 200 ezer aláírást kell gyűjteni a referendum kiírásához. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik