Belföld

Használt helikoptereket kap a rendőrség

Németországtól veszünk öt MD-902-est. Főleg a szigorúbb európai szabályozás miatt van rájuk szükség.

Öt használt amerikai MD 902-es helikoptert vásárol a Belügyminisztérium a Légirendészeti Szolgálatnak – tudta meg a Magyar Nemzet. A lap azt írja: a nyilvánosság kizárásával kezelt milliárdos beszerzéssel érvényét vesztette az a korábbi kormányzati ígéret, mely egységesen, nemzeti tender útján modernizálta volna a rendőrség, a légi mentők és a honvédség flottáit.

A gépek eddig a németországi Baden-Württenberg rendőrségét szolgálták. A kétezres évek elején gyártott helikopterek a világon egyedülálló, farokrotor nélküli technológiát alkalmaznak. Közel tizenöt éves használatuk alatt a gépek mintegy ötezer órát töltöttek a levegőben. Baden-Württenberg hat darabot vásárolt a helikopterekből, de egy 2011-ben összetört egy éjszakai balesetben.

A gépek a rendőrségnél több évtizede szolgálatban álló lengyel Mi-2-eseket és amerikai MD-500-asokat váltják le. Az utóbbiakat nem a koruk, hanem a szigorú európai szabályok miatt kell cserélni, amelyek előírják, hogy a lakott területek felett használt helikoptereknek a nagyobb biztonság érdekében két hajtóművel kell rendelkezniük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik