orvosi köpeny (Array)
Belföld

Van, ami olykor hazacsábítja a magyarokat

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2016. 01. 11. 07:08

Egyre több külföldön dolgozó magyar jön haza orvosi vizsgálatra.

A külföldön dolgozó magyarok főleg a karácsonyi, húsvéti hazalátogatásukat kötik össze egy-egy esedékes szűréssel, orvosi vizsgálattal, kezeléssel – írja a Világgazdaság. Decemberben négyezren jelentkeztek be hazai magánorvosokhoz a FoglaljOrvost.hu nevű honlapon. A foglalások csaknem fele külföldről érkezett.

Ez azért feltűnő adat, mert az év nagy részében eltörpül a külföldi bejelentkezők aránya a belföldiekkel szemben.

Ezt Straub Fanni, az internetes orvosközvetítő vállalkozás alapítója és vezetője mondta a lapnak. Az biztos, hogy az adat nem külföldiek egészségturisztikai látogatásait jelzi, hiszen a honlapnak nincs angol nyelvű változata. Decemberben a legtöbb foglalás a magyar kivándorlás legfőbb célországaiból, Németországból, Angliából és Írországból érkezett. A honlapon először 2014-ben tűnt fel, hogy a nagyobb, hosszabb iskolai szünettel járó ünnepek előtti hónapokban felpörög a külföldről érkező foglalások aránya. Az adatok nem reprezentatívak, de a trendet érzékeltetik.

A külföldön dolgozó mintegy 600 ezer magyar közül több tízezren járnak haza orvoshoz. Ennek több oka is lehet. A magyarok egyrészt bíznak orvosaikban, másrészt vélhetően sokan nem is jelentkeznek be a célország társadalombiztosítási rendszerébe, maradnak a magyarban, vagy átmenetileg sehol sem fizetnek tb-t. A friss adatok szerint mintegy 300 ezer magyar kivándorló él Nagy-Britanniában, ám csak 20-25 ezren kértek társadalombiztosítási számot évente. A többiek csak korlátozott, illetve sürgősségi ellátásra számíthatnak.

Ráadásul a közegészségügy színvonala Nyugat-Európában is változó, a magánorvosi szolgáltatások drágák, Nagy-Britanniában egy CT-vizsgálat ára 600 font (250 ezer forint). Ugyanakkor az itthon is nagyobb a kereslet a magánellátás iránt, főleg a 30-35 év feletti, jól kereső és egészségtudatos emberek körében – mondta Straub Fanni. Számukra az is fontos, hogy nem essenek ki a munkából sok időre. Inkább kifizetik a magánorvos 10-15 ezer forintos vizsgálati díját, csak ne kelljen akár hetekig várakozniuk az állami egészségügyben.

Idehaza az állami egészségüggyel szembeni növekvő elégedetlenség miatt már olyan rétegek is megjelennek a magánpraxisokban, akik erőn felül, de inkább magánorvost választanak. A középosztály szűk felső része, ha teheti, már csak a magánegészségügyet veszi igénybe. Ezt támasztja alá a GKI Gazdaságkutató 2014-es reprezentatív felmérése is, amely szerint csak a 18 és 60 év közötti magyarok egynegyede elégedett az állami egészségüggyel, az emberek mintegy fele kész lenne fizetni a magánellátásért.

Az emberek több mint 70 százaléka szerint a hálapénzre is azért van szükség, mert nélküle rosszabb ellátást kapnak. A többség állítja: ha legálisan megvásárolhatóak lennének az egészségügyi szolgáltatások, nem lenne szükség a hálapénzre. A magyar felnőttek mindössze 30 százaléka tartja ingyenesnek az állami egészségügyi ellátást, a megkérdezettek 55 százaléka szerint részben ingyenes, részben fizetős a rendszer, az egyes ellátásokért hálapénzt, külön díjat kell fizetni.

A magyarok 15 százaléka szerint az egészségügy teljesen fizetős: hálapénz nélkül nem számíthatnak megfelelő ellátásra, elég figyelemre. A 2014-es felmérés szerint 24 százalék adott az elmúlt két évben hálapénzt orvosnak vagy ápolónak. A magyarok 31 százaléka olyan rendszert szeretne, amelyben az ellátásokért nem kellene fizetni, de az orvosválasztásért, a többletszolgáltatásért legálisan fizethetne. A megkérdezetteknek 32 százaléka azonban nem értene egyet egy ilyen rendszerrel sem.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.