Belföld

Nem tudják kitoloncolni a kiutasított menedékkérőket

Őrzött szállásra kerülnek, ahol nem tudják nekik megmondani, mi lesz velük. Az viszont tévhit, hogy eldobálnák az irataikat.

Nincs hová kitoloncolni a bíróság által tiltott határátlépés miatt kiutasított menedékkérőket, mert Szerbia nem veszi át őket, származási országukba pedig az ottani helyzet miatt nem lehet őket visszavinni. Több százan várnak sorsukra Magyarországon – írja a Népszabadság.

Szeptember 15. óta egyre kevesebben próbálkoznak a szerb-magyar határon. Dr. Kovács Tímea, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje szerint az embercsempészek adhatnak ilyen tanácsot némelyeknek, pedig a határsértőket elfogják, őrizetbe veszik és 24-48 óra alatt bíróság elé állítják őket. Az ügyvéd azt mondta: tévhit, hogy a menekültek eldobálnák irataikat, legtöbbjüknél igenis van útlevél, jogosítvány, iskolai végzettséget igazoló iratok. Az sem igaz, hogy nem akarnak hazamenni, mert a német és skandináv élet kell nekik, többségük igenis hazamenne, de csak ha már biztonságban lesz az otthona és az élete.

Az idegenrendészeti hatóságoknak arra is megvan a módszere, hogy beazonosítsák, valóban Szíriából érkeztek-e, akik azt mondják. Ez elég jól tisztázható abból, hogy mennyire ismeri azt a várost, nevezetes épületeit, iskoláit, amelyről azt mondja, hogy onnan érkezett. A bíróság eddig minden esetben kiutasította a tiltott határátlépéssel megvádolt embereket. Ezután ők a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal idegenrendészeti osztályára kerülnek. Minden egyes kiutasított személlyel kapcsolatban Szerbiához fordulnak, ahonnan a napokban kezdtek tömegesen érkezni az elutasító válaszok. Afganisztán, Irak és Szíria esetében a származási országba sem lehet visszatoloncolni az elítélteket.

A családoknak kötelező tartózkodási helyet jelölnek ki, az egyedülálló férfiak Nagyfára, Vácra és más helyeken idegenrendészeti őrzött szállásokra kerülnek. Arra a kérdésre, hogy megismétlődhet-e a nagyfai zendülés, Kovács Tímea azt mondta: az emberek legnagyobb problémája a bizonytalanság, azt megértették, hogy kiutasították őket Magyarországról, de azt nem, hogy akkor miért nem mehetnek el. Senki nem tudja megmondani nekik, hogy meddig kell a kötelező tartózkodási helyen maradniuk és hová mehetnek onnan tovább.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik