Belföld

Önbíráskodó tolvajkergetők

Az ügyészség csoportosan elkövetett önbíráskodás kísérlete és más bűncselekmények miatt emelt vádat.

Egy kerékpártolvajt bántalmaztak és számoltattak el Budakeszin a bűnügy vádlottjai. A négy férfi – egy egyesület
keretén belül – kerékpártolvajok kézre kerítéséhez próbált a rendőrségnek segítséget nyújtani. Nagy értékű, GPS
jeladóval ellátott, úgynevezett „csalikerékpárokat” helyeztek ki Budapest kerékpárlopással leggyakrabban érintett területein abból a célból, hogy azokat a

tolvajok elvigyék, majd a jeladó segítségével az egyesület tagjai az elkövetőt felkutassák, és a rendőrség értesítésével a tolvajt a rendőröknek átadják.

2015 áprilisában a hajnali órákban Budapesten a Széna téren két vádlott egy „csalikerékpárt” helyezett el lezárt állapotban. Délután az ismeretlen elkövető azt már el is lopta, mire a vádlottak a GPS alapján Budakeszire egy ház elé mentek, és értesítették a rendőrséget a lopásról.

Még a rendőrök kiérkezése előtt a vádlottak a házban lakó férfit faggatni kezdték a lopásról és a kerékpár sorsáról.
A sértett nem árulta el, mit tud az esetről és azt sem, hol van a kerékpár. A vádlottak előbb fenyegették, majd bántalmazták, a sértett fejét, testét ütlegelték, nyakánál fogva a földre rántották. Az egyik vádlott

acélbetétes cipővel a sértett arcába rúgott.

A bántalmazás miatt a sértett nyolc napon túl gyógyuló, súlyos sérülést szenvedett el. A kerékpár nem került elő.
Az ügyészség csoportosan elkövetett önbíráskodás kísérletével, súlyos testi sértéssel és csoportosan elkövetett garázdasággal vádolja a férfiakat. 

Néhány napja panasszal fordult az alapvető jogok biztosához Polgár Tamás, a Tomcat néven ismertté vált blogger és a Tolvajkergetők alapítója, aki jelenleg előzetes letartóztatásban van. A tolvajnak ugyan szilánkosra tört az arc- és orrcsontja, de Tomcat egyik társa is súlyos sérüléseket szenvedett. A „tolvajkergetők” azt állítják, hogy a sértett esett nekik, miközben ők a rendőrségre vártak. Polgár azért fordult az ombudsmanhoz, mert úgy érzi: sorozatosan megsértik emberi jogait.

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik