Belföld

Tízezres tüntetésre készülnek a Városliget beépítése miatt

városliget 650 (Array)
városliget 650 (Array)

A tiltakozás szervezője szerint sokan azután írják alá a beruházás leállítását követelő petíciót, amikor szembesülnek vele, hogy mennyi és mekkora épületet tennének a parkba.

Eddig már több mint tizenötezer aláírás gyűlt össze a Városliget beépítése ellen, szeptember végére demonstrációt is szerveznek zuglói civilek – tudta meg az Origo. Várnai László, a Civil Zugló Egyesület vezetője azt mondta a portálnak, hogy a projekttel a legnagyobb gond a parkba tervezett épületek nagy száma és mérete. Sokan azután támogatják a beépítés leállítását, miután megtudják, mekkorák lesznek az új létesítmények valós méretei.

Népszavazás egyelőre nem lesz az ügyben, mert a helyi népszavazások parlamenti döntéssel felülírhatók. Ugyanakkor fővárosi közvélemény-kutatást rendelnek az ügyről. Várnai szerint az internetadó és a tandíj elleni tüntetések bebizonyították, hogy a kormány meghátrál, ha elég nagy ellenállással találkozik. Abban bízik, hogy szeptember végén tartandó tüntetésükön legalább tízezren lesznek.

A kezdeményezéshez csatlakozott az Új Erzsébetváros Egyesület is, mert a zöldterületek beépítésével a VI. és VII. kerületek lakói a zuglóiaknál is nagyobb kárt szenvednek el.

Ilyen lesz, ha helyére kerül az új Néprajzi Múzeum. A látványtervet Németh Ádám grafikus helyezte el az utcaképben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik