Belföld

“Ez minden idők legnagyobb budapesti iskolabotránya”

Czunyine-menzazik(960x640).jpg (Array)
Czunyine-menzazik(960x640).jpg (Array)

Czunyiné magyarázatát várják az újabb „fideszes haver” kinevezése ügyében. Az Együtt arra biztat tanárt, szülőt, diákot, hogy ne adják föl a harcot.

Szabó Szabolcs, az Együtt parlamenti képviselője felszólítja Czunyiné Bertalan Judit államtitkárt, adjon magyarázatot: miért egyetemi barátnőjét akarja kinevezni a Budai Nagy Antal Gimnázium élére, a helyi közösség által támogatott jelölt helyett. Az Országgyűlés Oktatási és Kulturális Bizottságának tagja követeli, hogy hozzák nyilvánosságra a pályázatokat „minden idők legnagyobb budapesti iskolabotránya” ügyében.

A budafoki Budai Nagy Antal Gimnáziumban a tantestület, a diákok és a szülők Kissné Prim Beátát akarják az intézmény igazgatójának, míg az Emberi Erőforrások Minisztériuma Manolovitsné Erdőközi Orsolyát készül kinevezni. Az államtitkárság által támogatott jelölt Czunyiné Bertalan Judit államtitkár egyetemi társa és barátja. Az Együtt felháborítónak tartja, ha Magyarországon ilyen felelős pozícióba nem rátermettség alapján, hanem haveri alapon neveznek ki valakit.

Szabó Szabolcs ezt a Fidesznél bevett gyakorlatnak nevezi, emlékeztetve rá, hogy a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ eddig is igen fura döntéseket hozott igazgatói kinevezések ügyében. „A pályázati rendszer már korábban is színjátéknak számított, amikor még az önkormányzat döntött az igazgatók személyéről. Az államosítással csak annyi változott, hogy a döntési jog egy szinttel feljebb kerül, a minisztériumhoz.”

Az eset nem példa nélküli, volt már hasonló botrány Miskolcon, Kecskeméten, Püspökladányban, Újpesten. A kormány 5 éve nem hajlandó senkivel egyeztetni. Erre példa a budafoki eset is. Az Együtt szolidáris a helyi közösséggel, támogatja az iskola tanárait, a szülőket és a diákokat. Arra biztat, hogy ne adják föl a harcot, éljenek jogaikkal, emeljék föl a hangjukat, hiszen volt rá példa, hogy így megállították a Fidesz-KDNP oktatási dúlását.

A Demokratikus Koalíció is tiltakozik az igazgatóváltás ellen. A DK szerint „a Fidesz nem tűri az alkotóközösségek, testületek, műhelyek autonómiáját, és mindenhova a saját embereit akarja beültetni. Az ellenzéki párt emlékeztetett rá, hogy az igazgató kihívója is ismert a Budai Nagy Antal Gimnáziumban, amelynek volt tanára, így még érdekesebb, hogy szakmailag nem találták alkalmasnak, a tanári kar elutasította. A DK is támogatja az iskola szülői, pedagógusi és tanulói közösségét, felszólítja a kerületi Fideszt, hogy ne éljen vissza a hatalommal, az iskola zavartalan működése érdekében állítsa helyre a rendet, érje el a kormánynál, hogy a gimnáziumnak hiteles igazgatója legyen.

Mint korábban megírtuk, a tanárok és a munkaközösségek egyöntetű támogatása ellenére válthatják le a XXII. kerületi Budai Nagy Antal Gimnázium igazgatóját.

Az iskola honlapján megtalálható, miként vélekedtek a tanárok, a tanulók és a szülők a két pályázatról. A nevelőtestületi értekezleten a jelenlévő 46 tanárból a jelenlegi igazgató pályázatát mindenki támogatta, Manolovitsné Erdőközi Orsolya vezetői programját négyen. Az alkalmazotti értekezleten hasonló eredmény született, míg a szülői szervezet egyértelműen Kissné Prim Beáta mellett tette le a voksát, hozzá feltétel nélkül ragaszkodnak, míg kihívója pályázatát elfogadásra sem javasolták.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik