Belföld

A Fidesz jobbágyot csinál a gazdákból

A Hortobágyi Nemzeti Park legelőit az újrapályáztatás után már nem azok a gazdák használhatják, akik évtizedek óta ott vannak. Mivel az állatokat etetni kell, a gazdák is kilátástalanok legelő nélkül, ráadásul már feltűntek azok az “újgazdák”, akik soha nem foglalkoztak állattartással, állataik sincsenek, de kitűnő kapcsolatot ápolnak Fazekas Sándor miniszterrel – írta az ellenzéki párt.

A DK szerint, mivel a pályázat nyertesei nem értenek újdonsült üzletükhöz, azt szeretnék, ha az eddigi bérlők jobbágyként, mai megfogalmazásban “teljesítési segédként” végeznék tovább a munkát, míg ők a haszon nagy része mellett a hazai és az uniós pályázati pénzeket is besöpörhetik, tehát pénzt kereshetnek, míg valaki helyettük dolgozik, “pont ahogy az a trafikoknál is történt”.

A párt üdvözli, hogy a hortobágyi gazdák viszont nem hagyták magukat, petícióban hirdetik, hogy polgári engedetlenséggel tiltakoznak az igazságtalanságok ellen, amíg a Nemzeti Park nem hozza nyilvánosságra a pályázatok bírálati jegyzőkönyveit, illetve a KEHI a vizsgálati eredményeket. A gazdák azt szeretnék, hogy a parlament mezőgazdasági bizottsága tűzze napirendre az ügyüket és keressen megoldást az igazságtalan helyzetre.

A Demokratikus Koalíció felháborítónak tartja, hogy a Fidesz gazdákat tesz tönkre és taszít jobbágysorsba semmirekellő baráti körének kiszolgálása érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik