Belföld

Nyolcvan éve van viharjelzés a Balatonon

Évente negyvennél is több tragédia történt a Balatonon, amikor nem működött viharjelző szolgálat. Ezért az 1930-as évektől kiemelten fontos kérdésként kezelték, hogy legyen valamilyen jelzőrendszer. Most ünnepeljük a viharjelző szolgálat elindulásának 80. évfordulóját – írja a Sonline.hu.

1931. szeptemberében olyan erős orkán pusztított a Balatonon, ami az ottani vízirepülő iskola gépeiben is kárt tett – írja a portál. Ekkor merült fel, hogy megfigyelőállomást és viharjelző rendszert telepítsenek a „magyar tengerhez”, ami az értékek megóvása mellett idegenforgalmi szempontból is szükséges lépés volt.

Először szirénákat telepítettek, a mólókra pedig jelzőkosarakat helyeztek – ha ezeket felhúzták, akkor lehetett tudni, hogy jön a rossz idő. Rakétákat is fellőttek ilyenkor. Budapestről érkezett a figyelmeztetés Siófokra, onnan pedig Balatonfüredre és Balatonboglárra továbbították. A viharriasztási rendszer 1934-től működött folyamatosan.

1943 és 1951 között szünetelt a szolgáltatás, ezekben az években a viharok miatti halálos áldozatok száma meghaladta a negyven főt évente. 1950 májusában egy nagyobb tragédia után a rendőrségre bízták a viharjelzés megoldását.

Fotó: Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

A kosaras-rakétás jelzőrendszer idővel persze egyre elavultabb lett, de 1988-ig kellett várni a ma is használt távvezérelt fényjelzésre. Ma már a Velencei-tónál, a Tisza-tónál és a Fertő-tónál is van viharjelzés, a rendszert a katasztrófavédelem működteti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik