Belföld

Felcsút: az igazi magyar csoda

Magyarországon talán nincs olyan ember, aki ne hallott volna már az 1800 fős Felcsút 3500 fős focistadionjáról, azt viszont kevesen tudják, hogy a stadion csak a jéghegy csúcsa. A miniszterelnök kedvenc törpefaluja az elmúlt néhány évben elképesztő fejlődésen ment keresztül. Olyanon, amilyenről sok más település csak álmodozik. Összeszámolni is nehéz, hogy hány új létesítményt, épületet adtak át Felcsúton a közelmúltban.

Magyarország népességének majdnem ötöde él olyan kistelepülésen, ahol a lakosok száma nem éri el a 2 ezer főt. Közülük mégis csupán egy falu lakosai örülhetnek többmilliárdos fejlesztéseknek. Ez a település pedig nem más, mint Felcsút.

A Budapesttől 40 kilométerre található Fejér megyei település nem sokban különbözik a hozzá hasonló törpefalvaktól: az egész falu gyakorlatilag egy hosszabb útból áll, amin autóval 3 perc alatt áthajt az ember. Régen az ilyen településeket festették le úgy, hogy “egy sor ház, egy sor wc”. Felcsút egyvalamiben azonban mégis más, mint a többi falu: itt nőtt fel a miniszterelnök, Orbán Viktor, aki később földeket és hétvégi házat is vásárolt a településen.

Fociakadémia orvosi központtal és egy hotel

A falu többek által irigyelt gigafejlődése 2006-ban kezdődött, ekkor indult útjára a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia, amit Orbán Viktor alapított. A felcsúti komplexum 6,5 hektáros területet foglalt el akkoriban, rajta 11 pályával, közte egy olyan fedett, bekamerázott tesztpályával, ahol videofelvételek és számítógépes mérések alapján elemezhető és értékelhető minden játékos. Önmagában ez a pálya 85 millió forintba került.

Az akadémiának emellett építettek egy szakmai és orvosi központot, valamint egy bentlakásos kollégiumot, majd 2010-ben elkészült az étteremnek, a konyhának, a kommunikációs osztálynak, továbbá a körtágyalónak otthont adó új épületszárny is. Felcsút ezen felül az utca túloldalán kapott egy új focikollégiumot.

A pályák és a kollégiumok mellett egy felújított hotelnek is örülhettek a környékbeliek. 2009-ben átadták ugyanis az akadémiától 8 kilométerre található, háromcsillagos Sport Hotelt is, ami 18 szobával és 38 férőhellyel várja azokat, akik megnéznék Felcsút “nevezetességeit”, tehát az akadémiát.

Vadiúj középiskola, félmilliárdból

Miután az akadémia szépen bővült és már a hotel is megvolt, úgy döntöttek, épp itt az ideje, hogy az 1800 fős falu kapjon egy középiskolát is, ami a 2012/2013-as tanévben kezdte meg működését.

Az iskola beruházási feladatainak támogatására 500 millió forintot adott az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Ilyen magas összegű beruházási támogatást az EMMI-től egyetlen falu szakközépiskolája sem kapott. Összehasonlításként: ugyanebben a körben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemnek nem sokkal több, 570 millió forint jutott.

Milliárdos új stadion, kisvasút, új faluház

Amikor már azt hittük, más már nem épül a törpefaluban, akkor jött az igazi meglepetés: Felcsút kap egy új, 3500 fős stadiont, ahová csaknem duplaannyian férnek be, mint ahányan a településen laknak. A stadion jórészt állami pénzből épül (adókedvezményből), mégpedig az akadémia régi centerpályájának a helyén.

Ahhoz, hogy ez létrejöjjön, első lépésként elbontották a meglévő pályákat, felszedték a Magyarországon egyedülálló, a FIFA által kétcsillagos kategóriába sorolt füvet és elszállították a fent említett tesztpályát is.

A stadion mellé pedig épül majd egy nosztalgia kisvasút is, 600 millió forintból. A felcsúti fociakadémia „a térségben kiépült, illetve kiépülő turisztikai- és sportcentrumok, szórakoztató központok összekötésével” indokolta a beruházást, amit a kormány kiemelt projektté nyilvánított.

Ha mindez nem lenne elég

Felcsúton felújították továbbá a helyi óvodát, az orvosi rendelőt és a helyi vasútállomást is. Utóbbit fogadóvá alakították át.

Emellett hamarosan átadhatják az új faluházat, és egy új szálloda is épülhet a törpefaluban – – amelynek még saját reptere is van -, ahogy várhatóan kiépítenek egy új térfigyelő kamerarendszert is.

És akkor lássuk újra egyben, mit is kapott eddig Orbán Viktor faluja, Felcsút, illetve mire számíthat a közeljövőben:

  • Új fociakadémia
  • Új kollégium
  • Új hotel
  • Új középiskola
  • Új stadion
  • Új kisvasút
  • Új faluház
  • Új szálloda
  • Új térfigyelő rendszer
  • Felújított óvoda
  • Felújított orvosi rendelő
  • Felújított vasútállomás

Minderről egyébként a hajdúszoboszlói polgármesternek ez jutott eszébe (amit egy nyílt levélben közölt):

“Tisztelt Polgármester Úr! (…) Irigylem Önt, egy 1831 főt számláló faluban stadiont építenek /elférnek benne/, fociakadémiájuk lesz, sőt hallom, kisvasútjuk kiemelt állami beruházásnak minősül, 600 milliót kapnak. Sikereihez gratulálok, van mit tanulnom Öntől”.

Olvasói sztorik