Belföld

Az unióban Magyarországon a legnehezebb nőnek lenni

nő (nő)
nő (nő)

A nemek közti egyenlőséget vizsgálva az Európai Unió országai közül hazánkban a legrosszabb a nők helyzete, derül ki egy friss felmérésből.

A Világgazdasági Fórum (World Economic Forum) legújabb kutatása igen lehangoló képet fest a nemek közötti egyenlőség helyzetéről hazánkban. A felmérés készítői, Ricardo Hausmann, a Harvard professzora, Laura D. Tyson, a Kalifornia Egyetem professzora, valamit Yasmina Bekhouche és Saadia Zahidi a Világgazdasági Fórumtól a világ 136 országát vizsgálták meg. Magyarország a vizsgált országok közül a középmezőnyben végezett, de az EU-s országok közül a legrosszabb helyet sikerült csak megszerezni.

Fotó: Northfoto

A kutatás során négy fő mutatót vizsgáltak, megnézték, hogy a nőknek milyen lehetőségeik vannak az érvényesülésre a gazdaságban, az oktatásban és a politikában, illetve milyen szintű és minőségű egészségügyi ellátásra számíthatnak.

Ezen a térképen az összes vizsgált ország adatai megtalálhatóak:

Ezek alapján hazánk a 87. helyen végzett. Csak az egészségügyi ellátást vizsgálva a 34. helyen végeztünk, oktatásban és gazdaságban a középmezőnyben (62. és 68. hely) a helyünk, de a nők politikai érvényesülését vizsgálva nagyon hátul, a 120. pozícióban található Magyarország.

A nemek közti egyenlőségben a legelőkelőbb helyet az EU-ban a finnek szerezték meg a 2. hellyel, őket követik a svédek (4.) és az írek (6.), összességében pedig Izland végzett az első helyen.

A szomszédos országok közül a románok a 70. helyen végeztek, a szlovákok a 74.-en, míg például az osztrákok 19.-ek lettek.

A lista legalján, a 136. helyen pedig Jemen végzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik